Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Bertha Wellin, Kerstin Hesselgren och Agda Östlund.

Tänk. det har inte varit demokrati i Sverige i mer än 100 år.

Och det vill GöteborgsOperan fira, med den den kvinnliga rösten och 100-årsjubileet av det första riksdagsval då kvinnor fick rösta – och då de första kvinnorna valdes in som rikdsagsledamöter.

Fem kvinnor tog plats i riksdagens första och andra kammare i januari 1922:
Elisabeth Tamm (42 år), Nelly Thüring (47 år), Bertha Wellin (52 år), Kerstin Hesselgren (50 år) och Agda Östlund (52 år).

Idel kvinnliga tonsättare

Den 14 oktober blir det hyllningskonsert som bygger på musik av kvinnliga tonsättare från 1800-talet och fram till i dag. Hela veckan pågår samtal och föreställningar om demokrati.

I konserten Kvinnors röst hörs allt från legendariska kompositören Ethel Smyths verk March of the women till en ”rösträttskantat” av Elfrida Andrée.

På scenen står hovsångerskan Katarina Karnéus, sopranen Sofie Asplund, GöteborgsOperans Damkör och GöteborgsOperans Orkester, dirigerade av Henrik Schaefer.

Konsertprogrammet innehåller oboekonserten Helios av den prisbelönta, skotsk-amerikanska tonsättaren Thea Musgrave – med oboesolist Geoff Cox, Callirhoë (op. 37 ballet symphonique) av den franska tonsättaren Cécile Chaminade, fyra sånger av den ungersk-kroatiska tonsättaren Dora Pejačević med solist Katarina Karnéus, och Göteborgstonsättaren Elfrida Andrées Kantat vid internationella kvinnliga rösträttskongresse, som framförs igen efter 110 års uppehåll. 

Konserten avslutas med suffragetternas hymn: March of the women av Ethel Smyth.

Kvinnors röst var planerad att framföras på internationella kvinnodagen i den 8 mars 2021, men sköts på framtiden på grund av pandemin.

Under veckan i GöteborgsOperan pågår dessutom samtal, föreställningar och workshops om demokrati.


Konserten ges torsdag 14 oktober 2021 på Stora scenen klockan 19:00. Konserten spelas in av Sveriges Radio, som planerar att sända den onsdag 17 november kl 19.03 i ”Klassiska konserten” i P2.


Bilden överst: Mats Bäcker, foto


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.