Festivalen Svensk Musikvår började som ett pilotprojekt 2016 när ett antal musiker ville återuppliva huvudstadens tidigare festival för ny musik. Primus motor var saxofonisten Jörgen Pettersson tillsammans med Stockholms Saxofonkvartett.

Nu arrangeras Svensk Musikvår för sjätte året i rad, den 17 – 27 mars 2021. Årets festivalprofil är 250-årsjubilerande Kungl. Musikaliska Akademien som utropat år 2021 till #Musikensår. Samtliga konserter kommer att sändas på festivalens webbsida från flera av Stockholms främsta scener för konst och musik.

Festivalen genomförs exakt ett år efter att pandemin tvingade konsertlokalerna att stängas. Fjolårets festival var bland de första som på kort varsel ställde om till webbsända, corona-anpassade konserter, eftersom den råkade sammanfalla med införandet av de första restriktionerna för folksamlingar.

Nyskrivna verk för barns röster 

I år presenterar festivalen det nya initiativet Ny musik för unga röster som syftar till att ta fram nyskrivna verk för barns röster. Projektet är tänkt att drivas i nära samarbete med Föreningen Svenska Tonsättare och anknyter även till Akademiens nationella projekt Sjungande barn, där målet är att alla barn skall få ”ökad tillgång till sin röst med musiken som livslång resurs för självförtroende och hälsa”.

Inspelning med Stockholms Saxofonkvartett. Foto: Hampus Andersson

– Vi vill förstärka sångrepertoaren för unga röster och samtidigt, genom att involvera framstående tonsättare, understryka värdet av att komponera välskriven musik för barnsäger Jörgen Pettersson.

Martin Jonsson Tibblin, som är ordförande i Föreningen Svenska Tonsättare (FST) kommenterar det så här:

– FST är starkt engagerad i frågor som rör återväxt, utveckling av tonsättarrollen och nya konstnärliga uttryck. Vi är väldigt glada över det nya initiativet Ny musik för unga röster som kommer att öppna upp lyssnandet och ge eleverna möjlighet att fördjupa sig inom konstmusikens mångfald.

Sex unga musiker i minsta gemensamma nämnare

Musikaliska akademiens tankesmedja Unga tankar om musik bjuder på en konsert på temat ”minsta gemensamma nämnare” med sex unga musiker från olika genrer och uttryck.

Som avslutning på festivalen framför Norrbotten NEO Citadel of Love av Djuro Zivkovic, som för detta verk nyligen belönades med 2020 års Järnåkerstipendium av Stiftelsen Saltö. 

iMusiken återkommer med mer presentation av festivalprogrammet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.