Tänk er att Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungl Filharmonikerna, Hovkapellet, Blåsarsymfonikerna, Västerås Sinfonietta, KammarensembleN, Eric Ericsons Kammarkör, Musikhögskolans kammarkör och FST gick tillsammans och anordnade en festival för ny musik i Stockholm – allt arrangerat av den dynamiska organisationen ”Stockholms Festspel”.

Det är precis det som just nu görs i Helsingfors*) – i festivalen Musica nova Helsinki presenteras en samfälld manifestation den allra nyaste musiken, aktuella internationella tonsättare samt klassiker inom nutida musik för den finländska publiken under paraplyet Helsinki Fest.

Festivalen pågår mellan den 2 februari och 10 februari. Programmen sänds till största del på webben; du hittar dem här

Nytt, nytt
Lisa Streich

Musica nova arrangeras vartannat år. 2021 kommer man framför allt att få höra verk av årets residenskompositörer, svenska Lisa Streich och danske Simon Steen-Andersen. Dessutom musik av inspiratören till festivaltemat Polytopia, kompositören, arkitekten och matematikern Iannis Xenakis.

Bland det som framförs finns bland annat Steen-Andersens kultverk Black Box Music liksom verket Run Time Error som får sin urpremiär under festivalen.
I programmet finns även Streichs verk Augenlieder och Mantel och bland annat det sällan framförda verket La légende d’eer av Xenakis.

Flera andra verk får sina uruppföranden under festivalen, till exempel Roope Mäenpääs beställningsverk Jamais vu och Lauri Supponens verk Tromba Marina. Musica novas program innehåller även musik av bland andra Liza Lim (Australien) och Eugene Birman (Lettland).

Park, garage och kulturbastu

Det arrangeras också några pop up-installationer i Helsingfors stadsmiljö. Verk ur projektet Helsinki Polytopes, som förenar unga kompositörer och arkitekter, kommer att höras på överraskande platser. Ljudinstallationen MACHINA EX NATURAE kan upplevas utomhus i Centralparken och Room 227 med maximalt två personer åt gången i ett garage i Helsingfors som bokas på förhand. I Kulturbastun kommer det att upprättas ett musikrum där varje åhörare kan dyka ner i valfria verk av Iannis Xenakis.


*) Huvudarrangörer är Helsinki Fest, Helsingfors Stadsorkester, Tapiola Sinfonietta, Ooppera Baletti (Nationaloperan), Radion Sinfoniorkester (Finska radions symfoniorkester), Finlands Tonsättare.
Dessutom med bistånd och medverkan av Avanti!, defunensemble, Helsingfors kammarkör, Förening för nutida musik, New Academy, NYKY Ensemble, Finländska barockorkestern, Konstuniversitetets Sibelius-Akademi, Uusinta Ensemble, Zagros Ensemble och ett flertal kulturinstitutioner.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.