Hur förändras vår natur efter exploatering av skogen?

Det är ett ämne som engagerar några konstnärer och en tonsättare just nu. På Sörmlands museum i Nyköping har det blivit en utställning med tillhörande kammaropera.

I utställningen ingår det interaktiva verket Till minne av skogen, som producerats av Linduo, d v s konstnärsduon Anna Berglind och Rikard Lindell.

Maria Lithell Flyg

Som invigning av utställningen blir det den 21 augusti urpremiär av operan Ecce Arbor – Se träden! Ett samarbete mellan tonsättaren Maria Lithell Flyg och konstnären Anna Berglind. Librettot är skrivet av dramatikern Greta Sundberg.

Skogen, nu ett hygge

Det blir både ett allkonstverk och en kammaropera som med hjälp av suggestiva ljusinstallationer riktar ljuset mot skogen – eller snarare den plats där det en gång funnits skog, nu ett hygge …

Verket behandlar alltså det moderna skogsbruket och hur exploateringen av de svenska skogarna allvarligt skadar den biologiska mångfalden samt den klimatpåverkan detta medför.

Sopranen i kammaroperan för trädens talan uppbackad av en smattrande och klangrik bleckblåskvartett.

Medverkande

Operasångerskan Alexandra Zetterström Büchel, Ivo Nilsson (trombon), Johannes Thorell (saxofon), Tora Thorslund (trumpet), Heléne Sikdal (valthorn).

Föreställningen ingår i Sound of Sörmland.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.