Den 16 april är det Världsröstdagen/World Voice Day, som arrangerats i Sverige sedan 2013. På Världsröstdagen uppmärksammas rösten på allehanda sätt över hela ‎världen.

Fredagen den 16 april gör barn på förskolor runt om i landet sina röster hörda genom en manifestation. Gemensamt sjunger de signaturmelodin för det nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan klockan 10.00. Inför dagen släpps också en film som manifesterar barns röster i hela landet!

I filmen hörs barn sjunga Rösträttslåten, skriven av Dan Bornemark, och man får se kända vyer från våra olika län i Sverige – från Turning Torso i söder till snödrivorna i Norrbotten. ”Du har rätt till din röst, för den är bara din.”

Sjunga mer

Manifestationen på Världsröstdagen är en del av Rösträtt – sång på förskolan som arbetar för att stärka sången i förskolan och inspirera pedagoger och barn till att sjunga mer i den dagliga förskoleverksamheten. 

– Det är ett barns rättighet att använda sin röst tillsammans med andra och att sjunga ut med självförtroende på den egna röstens villkor. Denna manifestation för barnrösten innebär att alla barn från Norrbotten till Skåne samtidigt kommer sjunga om barns rätt till sin röst och målet är att hundratusentals barnröster gör sina röster hörda säger Anna-Carin Fogelqvist, projektledare för Rösträtt – Sång på förskolan


Rösträtt – sång på förskolan är ett nationellt samarbetsprojekt mellan 13 regioner som tillsammans arbetar för att göra en radikal och genomgripande insats för sång på små barns villkor.

Bakgrunden är ett nationellt upprop som uppmärksammat att sången får allt mindre plats i skola och förskola. Sångens positiva inverkan på lärande och välbefinnande är klarlagd i flera forskningsrapporter, ändå minskar antalet timmar med sång, både i förskollärarutbildningen och i förskolans verksamhet. Ambitionen med Rösträtt – sång på förskolan är att pedagoger på förskolan ska få verktyg och fortbildning i hur man kan använda rätt röstläge för små barn.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.