Det blir tonsättaren Per Mårtensson som tar över efter Karin Rehnqvist som professor i komposition vid KMH, Kungl Musikhögskolan.

Äntligen en man, kan någon stöna. För det var ju så för tolv år sedan, 2009, att den nytillträdda professorn Rehnqvist var den första kvinnliga på posten. Precis som hon så ofta tidigare har varit den första kvinnliga, t ex som kompositionsstuderande vid samma musikhögskola.

– Han är jätteduktig, det känns bra, säger Karin Rehnqvist, som också poängterar hans genuint pedagogiska intresse.

Från Gotlands Tonsättarskola

Per Mårtensson har varit konstnärlig ledare på Gotlands Tonsättarskola och undervisar i komposition, estetik/analys och liveelektronik.

Han är född 1967 (d v s tio år yngre än Rehnqvist) i Östersund. Han har studerat idéhistoria vid Stockholms universitet samt komposition vid KMH i Stockholm. 1997-98 studerade han vid IRCAM i Paris där han också deltog i ett forskningsprojekt om virtuella strängar.

Han har huvudsakligen komponerat instrumentalmusik, men även intresserat sig för blandformer mellan instrumental- och elektroakustisk musik. Han har också skrivit musik till film och dansföreställningar, arbetat som arrangör samt som musikskribent. 2001-03 var han Composer in Residence vid Musikradion, P2. Under våren 2007 var han gästprofessor i komposition vid Indiana University i USA.

Sedan hösten 2016 är han anställd som lektor i komposition vid KMH i Stockholm. Och från hösten 2021 – som professor.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.