I alla länder är de frilansande musikernas situation minst sagt besvärande. Inga jobb, inga inkomster. Bara tomhet och musikaliskt mörker.

En som tydligt uppmärksammat detta är chefsdirigenten för London Symphony Orchestra (fram till 2023), Sir Simon Rattle. I en artikel i Financial Times beskriver han hur frilansande musiker i Storbritannien har drabbats dubbelt hårt – av Brexit och pandemin.

Fast anställda + frilansare

I veckan genomförde han tillsammans med anställda musiker ur LSO en konsert för att stödja de frilansande musikerna.

Det var ingen vanlig konsert. med en orkester bestående av 36 stråkmusiker ur LSO och 32 frilansmusiker. Idén kom från medlemmar ur LSO som på detta sätt ville stödja de kolleger som drabbats hårt under pandemin. (Den skulle ha sänts den 9 april men på grund av Prins Philips död har sändningen skjutits på framtiden.)

– Många av dessa frilansmusiker känner jag väl från att ha arbetat med dem genom åren. För många var det den första spelningen de har gjort på ett år, eller ännu längre, säger Rattle.

Ångest och depressioner

– Ingen kan säga hur situationen kommer att se ut på andra sidan om denna pandemi, konstaterar Rattle.

– Många musiker har redan lämnat yrket eftersom de inte kan bära osäkerheten i att inte ha uppdrag eller någon inkomst. Ångest är en stor del av problemet och depressionerna har ökat kraftigt. Det gäller över hela kulturlivet; för teatrar, för orkestrar, för turnéer och så vidare. Vi är alla beroende av att det finns en grupp frilansare.


Foto: Sarah Lee


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.