Det var den 12 oktober 2019 som Piteå Kammaropera hade premiär med den nyskrivna operan Kärleksmaskinen – en kammaropera som bygger på ett nutida tema och en spännande frågeställning; kan man skapa den perfekta partnern i form av en robot?

Musik av Johan Ullén, libretto av Sigrid Herrault och regi av Mårten Forslund.

Den 10 april kl 19:00 blir det chans för fler som inte kunde höra operan då: digital premiär på YouTube

Vad är perfekt?

Det är en musikdramatisk föreställning med modernt tema och erotisk underton, med inslag från skräckgenren och frågeställningar som kan man verkligen skapa den perfekta partnern med hjälp av algoritmer? Vad är perfekt, egentligen? Vad händer med en människa när hon förälskar sig i en maskin? Vad händer med en robot om vi tillåter den att anta mänskliga drag? 

Sångsolister är Elisabeth Meyer (sopran) – Manda, Joa Helgesson (baryton) – Ion, Katija Dragojevic (mezzosopran) – Tea & Ägaren, samt Conny Thimander (tenor) – Skarp & AI.

Musiken framförs av Norrbotten NEO och dirigent är David Björkman.

Medverkade musiker i Norrbotten Neo är Anna Melander, flöjter, Robert Ek, klarinetter, Sören Hermansson, horn, Mårten Landström, piano, keyboard och celesta, Asuka Nakamura, keyboard och celesta, Rolf Landberg, slagverk, Bartosz Cajler, violin, Stephen Upshaw, viola, Nikolay Shugaev, cello. 

Se och hör Kärleksmaskinen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.