För krångligt, eller tar för lång tid, säger yrkesverksamma kulturskapare om varför de avstår från att ansöka om sjukpenning. Det framgår av en enkät som KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd) har genomfört. 815 utövare svarade i enkäten.

Mer än häften av de som svarade tycker inte att bemötandet hos Försäkringskassan varit bra och att handläggaren inte hade kunskap och/eller förståelse för frilansares villkor.

Jobbar när de är sjuka

39 % i enkäten svarar att de varit sjuka, men inte ansökt om sjukpenning från Försäkringskassan. På frågan om varför de inte ansökt när de varit sjuka, svarar 29 % att de jobbat trots att de varit sjuka. 52 % svarar att de avstått att ansöka eftersom det är krångligt.

Enkäten ger konkreta exempel på hur krångligt det är att ha med Försäkringskassan att göra som frilans på kultur- och mediearbetsmarknaden. 

Alla inkomster räknas inte

37 % av dem som trots allt fick sjukpenning uppger att den inte var baserad på alla inkomster. Kulturskapare tjänar ofta pengar från olika typer av arbeten och har ibland även stipendier som inte alltid räknas som grund för sjukpenning.

– Den utredning som nu pågår om egenföretagares sjukpenning bör därför föreslå förändringar som gör det möjligt för frilansande kulturskapare att kunna sjukskriva sig och vara föräldralediga i samma utsträckning som andra yrkesgrupper på arbetsmarknaden, säger Ulrica Källén, verksamhetsledare på KLYS.

Mot bakgrund av hur pandemin har drabbat särskilt kultur- och medieområdet, blir dessa åtgärder nu ännu angelägnare att införa.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.