Saltöstiftelsens jury tilldelar årets Järnåkerstipendium – Sveriges största kammarmusikpris – till Anders Hillborg för verket Duo for Cello and Piano från 2013. Detta stora kammarmusikstipendium – 100,000 kronor – delas ut traditionsenligt ut den 5 januari 2022 i anslutning till den årliga kammarkonserten till Erik Järnåkers minne på Musikaliska i Stockholm.

Motiveringen för valet av Anders Hillborg: 

– Ett distinkt och briljant verk som utstrålar fräschör och spelglädje. Skiftande musikaliska element som sammanbinds av ett unikt harmoniskt språk och stark formkänsla. Med utgångspunkt i en lång västerländsk tradition skapar tonsättaren egna musikaliska landskap i kombination med en effektiv och idiomatisk instrumentbehandling och ett omsorgsfullt hantverk.

Alla ensamma timmar

– Jag är extremt tacksam och glad över detta erkännande. Det kan uppfattas som en klyscha, men det är inte desto mindre sant – alla dessa ensamma timmar för att komponera och man vet inte om det man skriver kommer att nå ut… och så får man ett bevis på att det faktiskt gör det. Det här priset känns extra underbart med tanke på de enorma problem som fanns utmed hela vägen till premiären, säger Anders Hillborg

En förbannelse över stycket?

– Duo for Cello and Piano var planerat att uruppföras vid Chicago Symphony Center i februari 2014, då pianisten drog sig ur. Därefter var det planerat, i en annan konstellation, i Los Angeles i oktober 2017, men cellisten avböjde. Sedan, i ännu en ny konstellation, skulle Duo uruppföras i London, Wigmore Hall i juli 2018, men även då drog sig pianisten ur.

Föga överraskande drog jag vid det här laget slutsatsen att det vilade en förbannelse över stycket, och att det aldrig skulle framföras. Och så äntligen, uruppfördes Duo i Växjö i Sverige i september 2018 av suveräna musikerna, Jakob Koranyi och Juho Pohjonen.

– Förbannelsen bröts, och sedan dess har verket haft en hel del framföranden och är även inspelat av den utmärkte amerikanske cellisten Eric Byers (cellist i Calder Quartet) och den lika utmärkte pianisten Kevin Kwan Loucks, och ska ges ut på cd inom kort, berättar Anders Hillborg. 

Stiftelsen Saltö

inrättad av donatorn Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare och två stråkmusikstipendier till unga stråkmusikstuderande. .

Årets stråkstipendiater är Alva Holm, violin och Daniel Thorell, violoncell som får 75,000 kronor var. 


Foto: Mats Lundkvist


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.