HemFolk-/världsmusikPremiär för dokumentären om Christina Nilsson och folkmusiken

Premiär för dokumentären om Christina Nilsson och folkmusiken

Den svenska världssopranen Christina (Kristina) Nilsson, som föddes i Vederslöv utanför Växjö i augusti 1843, nledde sin karriär med att sjunga och spela fiol på småländska marknader redan som barn.

Nu kommer en dokumentärfilm om operasångerskans okända koppling till folkmusiken, som har sin premiär den 19 december – Christina Nilsson och folkmusiken.

Christina Nilsson är alltså en framgångsrik sångerska och fiolspelare på gästgiverier och marknader i Småland. I dokumentären Christina Nilsson och folkmusiken följer Magnus Gustafsson och Mathias Boström vid Smålands Musikarkiv spåren efter Christina Nilssons folkmusikaliska värld, där de undersöker hennes betydelse för den småländska folkmusiken.

Filmen kan ses på Musik i Syd channel här

Christina Nilsson avled i Växjö drygt 78 år gammal den 22 november 1921, alltså för 100 år sedan.Bilden: Christina Nilsson på ett handkolorerat foto från 1872, dvs då hon var 29 år, efter att ha gjort sin debut som Violetta i La Traviata av Giuseppe Verdi på Her Majesty’s Theatre
i juni 1867, dvs då hon var 24 år.%d