Konserten En svensk jul från Studio Acusticum i Piteå kommer att höras över hela Europa. Detta genom EBU (European Broadcasting Union), något som blir ett av radiounionens största publika radioevenemang detta år. Minst 16 europeiska radiostationer i lika många länder kommer att sända konserten.

Konserten direktsänds den 19 december i samarbete med Sveriges Radio P2 Live till miljontals lyssnare i Europa.

För julkonserten svarar Erik Westbergs Vokalensemble och instrumentalister.

Svensk julmusik i olikla stilar

Det blir svensk folkmusik som vävs samman med vacker koral i Otto Olssons klassiska Guds son är född. Jan Sandström/Michael Praetorius Det är en ros utsprungen och There is no rose av Agneta Sköld framförs, liksom en nyskriven Julsång av Patrik Ringborg.

Erik Westberg beskriver En svensk jul som en konsert där publiken ska få njuta av den svenska julmusiken utan avbrott från Studio Acusticums stora sal (som ju har en akustik som inte minst lyfter det vokala).

Dirigenten Erik Westberg och kompositören Erik Karsendal. Foto: Anders Westergren

Med sig i konserten har vokalensemblen nyckelharpisten Torbjörn Näsbom, David Wahlén, välkänd ackordeonist samt organisten Aaron Sunstein, lektor vid Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet. 

Uruppförande

Emil Karsendal studerar komposition på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet. Hans stycke Snön kommer att uruppföras under kvällen.

– Snön är inspirerad av en diktsamling som heter Poesi från Sorsele, skriven av amatörpoeter och jag fastnade för det lokala perspektivet men också för dikten Snön som handlade just om längtan efter snön och glädjen som infinner sig när den kommer. Jag skulle väl kunna säga att det är en objektiv betraktning av fenomenet snö och känslor som det skapar, säger Emil Karsendal.

Bilden överst: Karl William, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.