Maria Goundorina är den nya dirigenten för Sveriges Ungdomskör. Han har utnämnts till posten under projektperioden 2021–2024.

Maria Goundorina (född 1978), eller Masja som hon även kallas, kommer från Novosokolnik i Ryssland (i höjd med Riga och drygt 40 mil från den lettisk huvudstaden). Marias intresse för körmusik föddes i en barnkör när hon var sju år. Hon inledde sina musikstudier vid Ippolitov-Ivanovs musikhögskola och Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva. Efter avslutade diplomstudier där studerade hon vidare vid Wiens universitet.

Till Sverige 2005

År 2005 flyttade Maria Goundorina till Stockholm för att studera kördirigering under Anders Eby vid Kungliga Musikhögskolan. Hon tog sin svenska examen i kördirigering vid KMH våren 2008.

År 2004 var Maria en av finalisterna i Wien Competition for Young Choir Conductors, där hon även mottog priset för “Bästa tolkning av ett romantiskt verk”. År 2007 tilldelades hon Eric Ericsons resestipendium, och 2009 var hon en av finalisterna i den internationella dirigenttävlingen The Eric Ericson Award.

2009 valdes Maria Goundorina till ny sånganförare för Allmänna Sången och blev körens 27:e dirigent. Sedan 2015 undervisar Maria i körsång vid Adolf Fredriks Musikklasser. Hon undervisar även i kördirigering och körsång samt föreläser vid kurser om rysk konstmusik i Österrike, Tyskland, Holland och Sverige.

Sveriges Ungdomskör

är ett projekt bedrivs inom ramen för UNGiKÖR med syftet att det i Sverige ska finnas en nationell ungdomskör bestående av unga, ambitiösa körsångare från hela landet. Medlemmarnas ålder är 16–25 år. Liknande nationella ungdomskörer finns i flertalet länder i Europa och resten av världen.

Under de kommande åren kommer kören att turnéra i Sverige och utomlands, fortsätta beställa ny körmusik och spela in den samt delta i olika typer av samarbetsprojekt. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.