Wermland Opera i Karlstad har rekryterat Kjell Englund som ny opera- och orkesterchef. Han tillträder den 1 januari 2022. Förordnandet är på fem år. 

Englund efterträder Ole Wiggo Bang, som varit opera- och orkesterchef på Wermland Opera sedan 1982 (med uppehåll 1993 – 2003, då Hans Hiort satt på posten).

I Kjell Englunds uppdrag ingår att främja opera-, musikal- och orkesterverksamheten och därmed fortsätta och utveckla den plattform som Wermland Opera står på idag. 

Kjell Englund har lång yrkeserfarenhet och har bland annat varit biträdande produktionschef vid The Banff Centre, Theatre Arts i Kanada och musik- och operachef för Norrbottensmusiken. 2009–2018 var Englund vd och konstnärlig ledare för Norrlandsoperan i Umeå där en av höjdpunkterna var Kulturhuvudstadsåret 2014.

Även i Kulturrådet

Kjell Englund sitter sedan 2017 i Kulturrådets styrelse. Bland tidigare och pågående jurymedlemskap kan nämnas Nano Opera Competition i Moskva, Armel Opera Competition i Budapest, Fedora Rolf Lieberman Prize for Opera, Paris, Musikförläggarnas pris och Grammisjuryn. 

Nu lämnar han sin tjänst som koordinator vid NMD (Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans) för att ta sig an uppgiften som opera- och orkesterchef i Karlstad.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.