Det stundar förhoppningsfull säsongsöppning i de svenska konsert- och operahusen. Man vet inte hur väl man vill fylla de 300 platserna per speltillfälle.

Så är det också i Berwaldhallen, Stockholm. PR-folket vid ”hela Sveriges konserthus” använder i förhandsinformationen sina käraste adjektiv och superlativ om vad som kommer att hända:

– Storslaget – hänförande – dramatiskt – hyllade – prisbelönade – känslofyllt …

Allt för att publiken inte ska missa att det är något verkligt stort som kommer att ljuda i hallen.

Det börjar med att hedersdirigenten Esa-Pekka Salonen inviger Östersjöfestivalen öppningskonserten den 9 september.

Den nya musiken?

Chefsdirigenten Daniel Harding bjuder på tre konsertprogram efter festivalen. Tillsammans med Radiosymfonikerna möter Harding violinisten Isabelle Faust som spelar Arnold SchönbergViolinkonsert. Det blir även Johannes Brahms fjärde symfoni och Antonin Dvořáks orkesteruvertyr till Otello.

I det tredje programmet tolkar Daniel Harding W A MozartRequiem tillsammans med Radiosymfonikerna, Radiokören och solisterna Pretty Yende (ZA), Svetlina Stoyanova (BG), Andrew Staples (GB) och Tareq Nazmi (KW). Dessutom medverkar Pretty Yende i Gustav MahlerSymfoni nr 4.

Under ledning av Klaus Mäkelä framför violinisten Janine Jansen och violasten Amihai Grosz W A Mozarts Sinfonia Concertante.

Den unga prisbelönade dirigenten Elim Chan möter amerikanska stjärnskottet Benjamin Beilman i Elizabeth Ogoneks violinkonsert In Silence. Den amerikanska tonsättaren Ogonek är född 1989, så där kom något nytt!

Dirigenten/arrangören Hans Ek är erkänd för sin förmåga att sammanfoga klassiskt, pop och jazz. Han kommer med ett porträtt av producenten, tonsättaren och musikern Brian Eno. Tillsammans med Unga Klara presenteras Poetic (R) Evolution, en aktuell föreställning där spoken word och klassisk musik flätas samman; regi av Naschla Libre med bland annat grammisvinnaren Mona Masrour.

I slutet av oktober genomförs finalen i Eric Ericson Award i Berwaldhallen, en av världens mest prestigefyllda tävlingar för unga kördirigenter.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.