I en av världens mest älskade och spelade operor, Carmen av Georges Bizet, kommer det nu att bli en ny, brutal avslutning i en uppsättning i Florens. Carmen sliter till sig polisen Don Josés pistol och skjuter honom, istället för att som i originalversionen bli knivhuggen av honom.

Teatro del Maggio, Florens

– I tider när vårt samhälle har att ta ställning till mördandet av kvinnor, hur kan vi då applådera dödandet av en kvinna i en operaföreställning?, menar Cristiano Chiarot, chef för Opera di FirenzeTeatro del Maggio Musicale Fiorentino.

– Så vitt vi vet är det första gången i historien som slutet på operan Carmen ändras på detta sätt, säger operahusets Paolo Klun. Utsåld premiär är det den 7 januari.

Carmen kommer att spelas av mezzosopranen Veronica Simeoni (bilden överst) och Don José av Roberto Aronica.

Det är ett medvetet ställningstagande av operahuset, för att sätta ljuset på det våld och de ständiga trakasserier som kvinnor utsätts för. Och ett motstånd mot det beteende som herrar som Harvey Weinstein och Donald Trump (och miljoner andra män) försöker använda sig av. En #metoo-opera, skulle man kunna säga.

 

 

Operan Carmen i fyra akter hade sin premiär i Paris, mars 1875, och baserades på en roman med samma namn av Prosper Mérimée (1803–1870). Operan chockerade samtiden med sin starka realism som visade tillvaron för vanligt folk, som fabriksarbetare, smugglare. soldater och zigenare.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.