När jul- och nyårshelgerna ska firas av med de numer traditionella trettondagskonserterna är adjektiven lyxigt, festligt, storslaget, glittrande, fantastiskt, sprudlande, mäktigt etc.

Konserthusen tar i ordentligt för att övertyga publiken om att just deras trettondagskonsert är någonting utöver vad som annars bjuds. Inte sällan ska det ”frossas” i musikupplevelser. Det som ryms i dessa konsertprogram är operaarior, operettstycken, Strauss-musik, musikallåtar och några galopper.

Emellanåt är solistutbudet imponerande och biljettpriserna blir därefter. Det är ett ganska dyrt nöje att ta med sig familjen eller vänner på en trettondagskonsert. Räkna med biljettpriser på ca 300 kr och uppåt.

 

Här ett axplock av de trettondagskonserter som arrangeras över Sverige:

Stockholm

Trettondagskonsert i lyxförpackning, Berwaldhallen, Stockholm, 5 jan

Arrangörens beskrivning: Frossa i det mesta av det bästa på årets Trettondagskonsert med ett sedvanligt överraskande och lyxigt konsertprogram. Gästartisterna Ida Falk Winland, Joachim Bäckström och Ola Eliasson varvar smäktande operaarior med svängiga slagdängor och prisbelönade Sofia Jannok framför låtar från det kritikerrosade albumet ”ORDA – This Is My Land”. Konserten presenteras av SVT:s kulturprofiler Malin Jacobson Båth och Ella Petersson och är ett samarbete mellan Sveriges Television och Sveriges Radios konserthus, Berwaldhallen.

Biljettpris: 155 – 510 kr

Stockholm

Traditionsenligt – trettonhelgens festliga och variationsrika konsert! Konserthuset, Stockholm, 5 jan

Programmets första halva bjuder på välkänd musik ur en rad av Giuseppe Verdis enastående operor, och efter paus en trippel av utsökt italiensk operamusik av Donzetti, Puccini och Ponchielli. Arior varvas med orkesteravsnitt – och båda sångarna är förenade i den vackra finalen av första akten av La bohème.

Leder konserten gör Tobias Ringborg, lika framgångsrik i operahus som på konsertestraderna – som dirigent, solist och kammarmusiker.

Konsertbiljett inkl pausdrink 395 kr. Konsert- och dansbiljett inkl pausdrink, supétallrik med dryck samt inträde till dans 895 kr.

Malmö

Valsgala 2018, Malmö Live, 5 jan

Arrangörens beskrivning: Starta det nya året med en sprudlande konsert i dansens tecken – sedan bjuder vi upp till dans i Malmö Lives vackra foajé.

Den storslagna galakvällen börjar i konsertsalen med smäktande orkestervalser och symfoniska danser med Malmö SymfoniOrkester och solister. Med Rainer Honeck som kvällens dirigent kan vi förvänta oss att han – som den utsökte violinist han också är – leder orkestern med violinen i hand. Kvällens solist är Susanja Nielsen. Därefter blir det dans ute i foajén till musik av MSO:s eget wienerkapell, som uppstår en gång om året för att fira det wienska i sann Straussanda. Presentatör för kvällen är Marianne Mörck.

Biljettpris: 100 – 595 kr

Göteborg

Trettondags­konsert med bal. GöteborgsOperan, 5 jan
Arrangörens beskrivning: En glittrande hyllning till Bernsteins Broadway.
Upplev en oförglömlig trettondagsafton, till brädden fylld med fantastisk musik och smakfull mat och dryck. En magisk vinterkväll vars skräddarsydda konsert är en hyllning till 100-årsjubilerande kompositören Leonard Bernstein. Mest känd är Bernstein för musikalen West side story, men han är också en av få kompositörer som lyckats med konststycket att erövra både Broadway och den klassiska musikvärlden. Solister är operasångarna Frida Engström och Marco Stella samt musikalartisterna Tobias Ahlsell, Micaela Sjöstedt och Anders Wängdahl. Lars Hjertner och Ingahlill Wagelin, musikalartister, är konsertens ciceroner. GöteborgsOperans Orkester leds under konserten av dirigent Anna-Maria Helsing.
Biljettpris: 450-595 kr

Norrköping

Festlig, traditionsenlig start på det nya året, Norrköpings symfoniorkester, 5 jan

Gyllene upptakt – konsert på trettondagsafton

Linköping

Trettondagsaftonskonsert La Traviata, Linköping Konsert & Kongress, 5 jan

Arrangörens beskrivning: Trettondagsaftonskonsert och mera, mera, mera opera! En fantastisk möjlighet att lära känna operans värld och då musik från La Traviata, Giuseppe Verdis älskade opera. Maestro Giordano Bellincampi gästar oss för första gången. Bellincampi, född i operalandet Italien, bosatt i Danmark är nu med oss i denna fantastiska start på det nya året där vi alla kommer att älska opera. Bellincampi har gjort det mesta med de flesta. Aftonens solister är en riktig stjärntrio. Kari Postma, norsk sopran, den danske tenoren Adam Frandsen, den norske barytonen Audun Iversen. Häng med, den här trettondagsaftonen kommer att spraka! Mera opera.

Östgöta Blåsarsymfoniker
Dirigent: Giordano Bellincampi
Solister: Kari Postma, Adam Frandsen, Audun Iversen, Emelie Kroon, Oscar Quiding, Björn Österlöf
Östgöta Kammarkör

Biljettpris: 275 kr

 

Helsingborg

Trettondagskonsert: Frosseri, Helsingborgs Symfoniorkester, 6 jan

Arrangörens beskrivning: Under årets trettondagskonsert går HSO all-in med allt Konserthuset förmår att erbjuda. Peter Harrysson leder oss i konsten att frossa i festlig musik, dans och glädje.

Helsingborgs Symfoniorkester
Helsingborgs Konserthuskör
Peter Harryson, konferencier
Alexandra Büchel, sopran
Cecilia Martin-Löf, dirigent

Biljettpris: 395 kr

 

Västerås

Trettondagskonsert med dans, Västerås Sinfonietta, 5 jan

Arrangörens beskrivning: Missa inte den årliga stora vinterfesten i Västerås Konserthus: Trettondagskonserten med dans!
Årets trettondagskonsert blir en schlagerfest med Västerås Sinfonietta tillsammans med två av våra mest folkkära artister: Lotta Engberg och Björn Kjellman. Det inte de kan om schlager är inte värt att kunna.

Långklänning, frack, den lilla svarta, smoking, kostym, kjol, festbyxor – klä dig i det du tycker är finast och kom till denna festkväll som inleds med schlagerkonsert och fortsätter med wienervalser, mingel och dans i foajén.

Västerås Sinfonietta
Per-Otto Johansson, dirigent
Lotta Enberg, artist
Björn Kjellman, artist och konferencier

Biljettpris: 450 kr

 

Karlstad

Magiskt, festligt och gnistrande, Wermland Opera/Karlstad CCC, 5 jan

Arrangörens beskrivning: Dansa in 2018 med Wermland Operas orkester.
Njut av en god middag, lyssna till en sprudlande konsert och avsluta med att själv bjuda upp till dans! Våra två excellenta kapell, Wienerkapellet och Wagnerz står för dansmusiken senare på kvällen.

Med solisterna Anna-Maria Krawe och Anders Larsson, hämtade från de pågående repetitionerna av Läderlappen, den internationellt hyllade sandkonstnärinnan Kseniya Simonova, den unge virtuosen Jens Lundberg på bandoneon samt dirigenten Marie Rosenmir kommer trettondagskonserten bli en hisnande, välklingande och smått galen tillställning.

Dirigent: Marie Rosenmir
Wermland Operas orkester
Dans Wienerkapellet och Wagnerz

Biljettpris: 300 kr

 

Umeå

Trettondagskonsert på Norrlandsoperan, 5 + 6 jan

Arrangörens beskrivning: Två mäktiga konserttillfällen, tillsammans med Symfoniorkestern, musikern och estradören Nils Landgren och en av Sveriges mest mångsidiga sångerskor, sopranen Jeanette Köhn.

Operapärlor, Weill-sånger, cabaret och glittrig show – utan hänsyn till några genregränser. Välkommen till en festlig kväll full av energi och förväntan i gryningen av det nya året.

Nils Landgren, Trombonist, musiker, sångare, entertainer

Jeanette Köhn, en av Sveriges mest mångsidiga sångerskor, sedan länge etablerad konsert- och operasångerska

Alexander Hanson, en av Sveriges mest erfarna dirigenter inom blåsmusik.

Biljettpris: 320 kr

 

Jönköping

Trettondagskonsert, Jönköpings Sinfonietta, 5 + 6 jan

Arrangörens beskrivning: I årets trettondagskonsert gör Jönköpings Sinfonietta en konsertversion av Puccinis klassiska opera om den kinesiska prinsessan Turandot som utsätter sina friare för prövningar som alltid slutar med att de förlorar huvudet. Dirigent är Marit Strindlund och solister är AnnLouice Lögdlund, Kjetil Støa och Henriikka Gröndahl från Folkoperan tillsammans med sångstudenter från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och Musikhögskolan i Malmö. På scen finns även Jönköpings Kammarkör och Barnkören Nova.

Biljettpris: 115 – 345 kr

 

Karlskoga

Trettondagskonsert ”Vinteryra” med Wermland Opera Orkester, Karlskoga Konsertförening, 12 jan

Arrangörens beskrivning:: Jan Stigmer kommer att vara huvudsolist på sin violin, en Stradivarius. Han dirigerar huvudsakligen som Stehgeiger, dvs från sin plats som konsertmästare i orkestern. Därtill kommer solister från orkestern.

Ur programmet: Musik av Beethoven, Mozart, Strauss, Lars-Erik Larsson och Paganini. Konserten avslutas med ett knippe wienervalser och galopper.

Biljettpris: 250 kr

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.