Den europeiska körfestivalen med tillhörande körtävling har genomförts i Norrköping, 28 oktober – 5 november. Arrangör är Interkultur, Tyskland, en kommersiell verksamhet som anordnar tävlingar och festivaler runt om i världen, året runt.

Den femte upplagan av European Choir Games hade samlat körer från 18 europeiska länder samt en från Sydafrika. Det blev konserter i kyrkor, konsertlokaler, museer och utomhus i alla hörn av Norrköping. Samt tävlingar i en mängd kategorier.

Flest deltagande körer kom från Sverige, som ju hade evenemanget på hemmaplan; det kostar att delta i en körtävling.

Så inte förvånande att så många medaljer gick till svenska körer i de olika kategorierna – åtta guld- och sex silvermedaljer.

Medaljregnet

Guld till Hedvig Eleonora Ungdomskör, dirigent Natalia Edwall. Guld och silver till Den Akademiska Damkören Linnea, dirigent Merete Ellegaard. Guld till Vegakören, dirigent Christian Schultze. Guld (som kategorivinnare) och silver till Engelbrekts Unga Röster, dirigent Karin Bäckström. Guld till Norrköpings Vokalensemble, dirigent Johan Lundberg. Guld och silver till S:t Olofs Kammarkör, dirigent Gunnar Björkvall. Guld till The Notion, dirigenter Sara Söderström och Maria Porath. Silver till Linköpings Studentsångare, dirigent Rebecka Gustafsson. Silver till Bella Voce – Lunds Studentsångerskor, dirigent Sara Sandmark. Silver till Canticum Solis Studentkör, dirigent Fredrika Appelgren Stenstedt. Silver till Sånggruppen Freja, dirigent Malin Olsson. Silver till Göteborgs Gosskör, dirigent Inese Paulsone Johansson.

Den internationella juryn har bestått av 17 personer, varav fyra svenska (Michael Bruze, Gunilla Frödén, Katarina Henryson och Bengt Ollén).

GuldSilverTotalt
Sweden8614
Denmark617
Switzerland617
Bulgaria516
Finland44
Belgium33
France22
Ireland112
Italy112
Latvia112
Lithuania22
Austria11
Great Britain11
Greece11
Hungary11
Kosovo11
Norway11
Slovakia11
South Africa11LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.