Materialet till det nyskrivna verket Voices from the Abyss – Röster från Ravensbrück består av skriftliga vittnesmål och dikter som de kvinnliga lägerfångarna lämnade från sig under tiden i Malmö. Tonsättaren Staffan Storm har utifrån texterna och människoödena skapat ett verk för vokalensemble, cello och berättare. Det framförs av Vokalensemble Syd och med Mattias Rodrick på cello. Dirigent är Daniel Hansson.
Skådespelaren Stina Ekblad kommer att recitera ett urval av vittnesmålen medan dikterna har tonsatts.

1945 kom kvinnor från koncentrationslägret Ravensbrück med Vita bussarna till Malmö. 

– Det känns angeläget att ta fram kvinnornas berättelser. Vi har hört mycket om räddningsaktionen, Folke Bernadotte och Vita bussarna, men nu vill vi höra rösterna från dem som tvingades stå i centrum för denna tragedi, säger Daniel Hansson, dirigent för Malmö akademiska kör och orkester.

Viktigt att berätta

Materialet består av skriftliga vittnesmål och dikter som kvinnorna lämnade från sig under tiden i Malmö, som förvaltas i arkivprojektet Witnessing Genocide på Lunds universitet. Staffan Storm har utifrån texterna och människoödena skapat ett verk för vokalensemble, cello och berättare.

– Det är röster och skildringar som behöver lyftas, särskilt nu i denna tid av polarisering. Det är viktigt att berätta om det som hände och vi känner starkt för att få kunna göra detta i samband med att vi uppmärksammar ”kristallnatten”, kommenterar Daniel Hansson.

Konserter i Lund, Malmö och Stockholm

Voices from the Abyss – Röster från Ravensbrück uruppförs i Universitetshusets Aula, Lund, den 9 november i samband med uppmärksammandet av den s k kristallnatten, minnesdagen som går tillbaka till nazisternas våldsamma attacker mot judar i november 1938. Verket framförs också i Malmö den 12 november, på museet dit Vita bussarna förde människor som räddats från koncentrationsläger i andra världskrigets slutskede.

Föreställningen kommer även att ges i Stockholm i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari 2024.


Ravensbrück, 9 mil norr om Berlin, var ett koncentrationsläger främst avsett för kvinnor. Lägret upprättades av SS 1938/1939 och utvecklades till ett lägerkomplex med fabriker, verkstäder, ett mindre läger för män, ett ungdomsläger och ett stort antal satellitläger vid externa fabriker. Omkring 150,000 fångar registrerades under de sex åren lägret existerade, mellan 20,000 och 30,000 av dem avled av undernäring, sjukdomar eller genom avrättning. Tusentals fångar sändes till sin död i andra läger.

N ovemberpogromen – ”kristallnatten
Natten mellan den 9 och 10 november 1938 brändes och förstördes över 1,400 synagogor och bönehus. Pogromen pågick fram till den 13 november. Skyltfönstren i omkring 7,500 judiska butiker krossades – gatorna fylldes med glassplitter, av förövarna kallad kristallnatten – affärslokalerna vandaliserades och plundrades. Även judiska bostäder vandaliserades. Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation. 30,000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.