– Musik kan både belysa och kommentera samhällsutmaningar och göra oss känslomässigt engagerade i frågor som rör själva fundamentet av vår existens, säger nya chefen för Musik i Västernorrland, Marita Henningsdotter Lovnér.

Karin Rehnqvist komponerade orkesterverket Arktis Arktis! (2001) efter att ha deltagit i polarexpeditionen ”Tundra Northwest” i norra Kanada. Numer är det ett ofta spelat verk bland många olika orkestrar. Breaking the Ice är det första verket i cykeln; de inledande klustren av dova stråkar som klättrar över tonerna klingar isande kallt.

Havets vildsinta vågor och vindar genomsyrar även Every second Breath comes from the Ocean av Maria Lithell Flyg som uruppfördes med Riga Sinfonietta hösten 2022. Här får det svensk premiär med kompositören på plats när dirigenten Sofia Winiarski leder Nordiska Kammarorkestern.

Plus två cellokonserter

På programmet för Nordiska Kammarorkesterns konsert i Tonhallen, Sundsvall den 9 november står även två cellokonserter med dirigentens yngre syster som solist – cellisten Kristina Winiarski. Tillsammans med orkestern framför hon på både Camille Saint-Saëns Cellokonsert no 1 (från 1872) och en Cellokonsert i F-dur från 1882 av franska tonsättaren Marie Jaëll

Förutom i Sundsvall ges detta konsertprogram även i Umeå, den 10 november, samt i Piteå den 11 november.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.