Minus 11 miljoner kronor ser resultatet ut att landa på för GöteborgsOperan under 2023. Från operan pekas på att det ekonomiska utrymmet för att bedriva verksamhet stadigt har krympt under de senaste 10–15 åren, samtidigt som kostnader för löner och fastighet stigit i högre grad än anslagen. 

Nu har GöteborgsOperans styrelse vid extra styrelsemöte gett vd Christina Björklund i uppdrag att ta fram en ”åtgärds- och utvecklingsplan” som möjliggör fortsatt utveckling utifrån rådande ekonomiska förutsättningar. Hur mycket utveckling som nu kan rymmas i ytterligare besparingar.

Det lär bli en tuff uppgift.

– Vi har redan slimmat vår organisation, vi effektiviserar och vi har en hög egenfinansiering. För att ställa om verksamheten, uppnå ekonomisk stabilitet på lång sikt och kunna fortsätta ge vår publik mesta möjliga värde för varje skattekrona*) krävs tyvärr fler åtgärder, säger Christina Björklund.

Renoveringar behövs

Dessutom måste GöteborgsOperan förbereda sig på ökade kostnader i och med en nödvändig renovering och investering i ett nytt scen- och teatersystem samt underhåll av en åldrande fastighet invigdes i september 1994).

Hur stora besparingarna blir är inte klart. Inte heller hur åtgärdsplanen kommer att påverka personalstyrkan eller utbudet på husets scener. Men efter årsskiftet 2023/24 ska planen presenteras för styrelsen.

*) GöteborgsOperan är ett helägt aktiebolag inom Västra Götalandsregionen (VGR).


Foto: Mats BäckerLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.