Galan med Musikförläggarnas pris 2023 genomförs fredagen den 10 november på Artipelag i Värmdö utanför Stockholm.

Vinnare i konstmusikkategorin Liten ensemble/kammarmusik blev Matthew Peterson (till höger i bild) för sitt körverk An Inner Sky. [Gehrmans Musikförlag]

Motivering:
Tre modernistiska texter av E.E. Cummings har här tonsatts för kör a cappella av Matthew Peterson. I tre satser skildras naturen och himlen genom rika klanger och nyanser, starka utbrott och överraskande infall. 

I kategorin Stor ensemble/opera gick årets pris till Albert Schnelzer för hans oratorium SALT. [Gehrmans Musikförlag]

Motivering:
Oratoriet Salt handlar om havet, resande och migration. Här skildrar Albert Schnelzer samtida frågor med ett tillgängligt och tidlöst tonspråk och denna närmast självklara musik har alla förutsättningar att bli en riktig modern klassiker.

Övriga nominerade

Britta Byström – By the Window
[Edition Wilhelm Hansen]– I denna trio för viola, kontrabas och preparerat piano skildrar Britta Byström både melankoli och sinnesro. Trots den begränsade besättningen är stycket fullt av klanglig variation och med tydliga kontraster mellan mörkt och ljust. 

Daniel Börtz – Sinfonia 14
[Gehrmans Musikförlag]– Daniel Börtz har i mer än 50 år varit en av landets främsta tonsättare med musik som alltid drabbar lyssnaren på djupet. Så även i Sinfonia nr 14 för stråkorkester som omväxlande är dramatisk, vacker, uttrycksfull och innerlig. 

Maria Lithell Flyg – Fyra Sånger: Du är min renaste tröst/ Nära ögat/ Bestigning/ Stjärnorna
[manus]– I dessa sånger har Maria Lithell Flyg inspirerats av fyra kvinnliga poeters dikter. Med en musikalisk klarhet, melodisk träffsäkerhet och starkt uttryck skildras längtan efter tystnad, stark passion och livets skörhet.

Daniel Nelson – Chaplin songs
[Gehrmans Musikförlag]– I Chaplin Songs har Daniel Nelson omvandlat Charlie Chaplins berömda avslutande tal från filmen ”Diktatorn” till ett oratorium för demokrati, frihet, fred och medmänsklighet. Med ett uttrycksfullt tonspråk skapas musik som tidvis är oändligt vacker.

Tebogo Monnakgotla – Globe Skimmer Surfing the Somali Jet
[manus]– I denna violinkonsert skildrar Tebogo Monnakgotla segeltrollsländans sällsamma 200 mil långa flygning från Indien till Afrika. Den virtuosa violinstämman stöttas av infallsrik och omväxlande orkestrering som ibland blir närmast filmisk

Tobias Broström – Symfoni nr 1 – Albedo
[Gehrmans Musikförlag]– Återigen visar Tobias Broström prov på sin förmåga att skapa rytmiskt driv och praktfulla klanger. Kombinerat med tilltalande melodiska inslag skapar tonsättaren en storslagen symfoni som bitvis är en magnifik skönhetsupplevelse.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.