I september 2023 börjar Mira Bartov sin tjänst som operachef vid Oscarsborgoperan i Norge, ett operahus som ligger i Nesoddtangen (på en halvö i Osloviken och med några mil till huvudstaden). Norges svar på Verona.

2007–2011 var hon operachef vid Folkoperan. 2008 utnämndes hon till professor i musikdramatik vid Teaterhögskolan vid Göteborgs universitet. 2015-2017 var hon dekanus för Operahögskolan vid KHiO (Kunsthøgskolen i Oslo).

Mira Bartov har satt upp åtskilliga operor och musikaler på en rad scener: Rigoletto, Faust, Figaros bröllop och Pärlfiskarna på Folkoperan i Stockholm, SchackGöteborgsOperan och Alice i underlandet liksom Enleveringen ur SeraljenLe Grand Théâtre de Genève. Hon regisserade även Don Giovanni Malmö Opera och TrollflöjtenNorrlandsoperan.

Naturen själv bjuder in

I ett pressmeddelande från utomhusoperan Oscarsborg säger Mira Bartov:
– Ett av mina mål som operachef har varit att ha låg tröskel och högt i tak, så att alla känner sig välkomna in i operans värld. På Oscarsborg finns varken tröskel eller tak. Där är det Naturen själv som bjuder in Opera att ta plats mitt i himmel och jord. Det är ett slags utveckling, åtminstone från mitt eget berättande.

– På Oscarsborg spelar de fyra elementen huvudroller i alla föreställningar. Vattnet bär oss dit medan vind och väder skapar en unik atmosfär för varje föreställning.

Bilden överst: Karl Gabor, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.