Den estniske tonsättaren Arvo Pärt (f. 1935) får så ytterligare ett erkännande för sin särpräglade och konsekventa tonsättargärning – 2023 års Polar Music Prize.

Så här heter det bland annat i motiveringen:
– Kompositören Arvo Pärt har liknat sin musik vid vitt ljus. Det är i mötet med lyssnarens själs prisma som alla färger blir synliga. Alla som har hört hans reducerade kompositioner kommer att förstå detta perfekt. Influerad av sakral musik, särskilt gregoriansk sång, har Arvo Pärt skapat kompositionsstilen tintinnabuli, från det latinska ordet för ’klocka’, där musiken rör sig enligt en given struktur.

– 2006 och 2007 tillägnade Arvo Pärt konserterna av sina verk till den mördade ryska journalisten Anna Politkovskaja och andra dissidenter i Ryssland. Arvo Pärts modigt vackra musik skapar djup i alla bemärkelser.

Klassiska hits

Ett annat exempel på hans politiska engagemang är hans fjärde symfoni från 2008, tillägnad den då fängslade ryske affärsmannen Michail Chodorkovskij.

Så här sa han i mars 2022:
– Kära vänner i Ukraina, kära kolleger, kära alla som kämpar för ditt hem för era liv!
Vi böjer oss för er tapperhet, en tapperhet inför nästan outhärdligt lidande.
Vi är med er så mycket vi kan.

Pärts omfattande verklista rymmer bland annat välkända kompositioner som Für Alina, Spiegel im Spiegel, Cantus In Memoriam Benjamin Britten, Tabula rasa, Fratres, Annum per annum, Magnificat, Da pacem Domine, Stabat mater etc.

Oboe och slagverk i armén

Arvo Pärt föddes den 11 september 1935 i Paide, cirka 9 mil söder om huvudstaden Tallinn. Han flyttade sedan med sin mamma till Rakvere (tidigare Wesenberg). Som barn studerade han piano vid musikskolan i Rakvere.

Pärt studerade komposition från 1954 i Tallinn, bland annat för Veljo Tormis. Mindre än ett år senare var han tillfälligt tvungen att överge dem för att fullgöra militärtjänst: att spela oboe och slagverk i arméns musikkår.

1963 tog Arvo Pärt examen från Heino Ellers kompositionsklass vid Tallinns musikkonservatorium, parallellt med sitt arbete som inspelningsingenjör vid Estlands radio.

Prisutdelning

Polarmusikpriset 2023 delas dessutom med Chris Blackwell (grundare av Island Records) och Angélique Kidjo, sångerskan och låtskrivaren från Benin, mångfaldigt Grammy-belönad.

Prisutdelning blir i Stockholm den 23 maj.


Bilden: Kauko Kikkas, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.