Den famöse ryske dirigenten Valery Gergiev har uteslutits ur Kungl Musikaliska Akademien, är han varit utländsk ledamot sedan 2011. En utländsk ledamot har ingen rösträtt i akademien. Det utländska ledamotskapet är att betrakta som en hedersbetygelse. 

Det var vid vid Kungl. Musikaliska Akademiens sammankomst den 10 oktober som beslutet togs. Han utesluts på grundval av sin ovilja att ta ställning mot Rysslands invasion av Ukraina. Ett ställningstagande som akademien har avkrävt av honom i beaktande av hans väldokumenterade nära relation till president Vladimir Putin.

Unik situation

– Beredningen av detta ärende har varit viktig och behövt ta en viss tid. Kungl. Musikaliska Akademien tar tydligt ställning mot Rysslands invasion av Ukraina, men vi sysslar inte med åsiktsregistrering. I Sverige råder yttrandefrihet, men den här situationen är unik, säger Fredrik Wetterqvist, akademiens ständige sekreterare.

– Akademien ska inte associeras med en person som så otvetydigt stödjer en regim som hotar med kärnvapenkrig. Vi tänker inte välja samma strategi som Valery Gergiev, nämligen tystnad, enligt Wetterqvist.

Starkt ifrågasatt person

I april 2019 skrev iMusiken att Gergiev stoppas från Östersjöfestivalen, i mars 2022 berättade vi om att han stoppats från att medverka i Luzern-festivalen och att han ombetts att avgå som musikchef från Verbier-festivalen. Samt att hans tyska agentur, Felsner Artists, sagt upp honom som kund.

Den estländska Riga Jurmala-festivalen ställdes in. Här skulle Valery Gergiev med sin Marinskijorkester ha medverkat.

I mars 2022 skrev vi även att skivbolaget BIS omedelbart upphör med försäljning av skivor där Gergiev medverkar.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.