Det är inte bara större delen av idrottsvärlden som nu utestänger deltagare från Ryssland och Belarus efter Rysslands blodiga invasion av Ukraina. Ett exempel från idag är dessutom att Vladimir Putin fråntas sitt svarta bälte i taekwondo …

Ännu snabbare var delar av den internationella musikvärlden. Även om motiven är blandade.

Metropolitan Opera, New York

Chefen för Met, Peter Gelb, har i ett videouttalande talat om solidaritet med folket i Ukraina och tillägger att ”vi inte längre kan engagera oss med konstnärer eller institutioner som stöder Putin eller som stöds av honom.”

Förbudet kommer att gälla ”tills invasionen och dödandet har stoppats, ordningen har återställts och återbetalningar har gjorts.”

Anna Netrebko, sopran.

Gelb undvek att säga om förbudet skulle omfatta stjärnsopranen Anna Netrebko, som ska framträda som Turandot den 30 april. Putin-vännen Netrebko (sedan annekteringen av Krim) har nu i ett Instagram-meddelande sagt att hon är ”motståndare till detta krig”; för övrigt det ord som Kreml förbjudit ryska medier att använda.

Om Anna Netrebkos avbön räcker, återstår att se.

Den 2 mars gör hon dock en konsert i Elbphilharmonie i Hamburg tillsammans med Yusif Eyvazov och senare i mars ger hon ett antal föreställningar på Teatro Alla Scala i Milano.

Inget samarbete med Bolsjoj-teatern

Peter Gelb berättade för New York Times att han också kommer att avsluta den nuvarande samproduktionen med Bolsjoj-teatern i Moskva, som bygger scenografier och gör kostymer till nästa säsongs Lohengrin. Gelb deltog personligen vid generalrepetitionen i Moskva förra veckan, men säger nu:
– Jag tror att vi inte har något annat val än att själva bygga våra egna scenuppsättningar och kostymer.

Riga Jurmala-festivalen

Den här festivalen i Lettland, ett evenemang som har Valery Gergiev och hans Mariinskij-orkester som dragplåster, har avlysts helt och hållet i ljuset av kriget i Ukraina. Arrangörerna säger:

– På grund av det tragiska kriget i Ukraina har vi beslutat att ställa in nästa sommars festival. Det är inte ett beslut vi tar lätt på, men i tider av en sådan mänsklig tragedi känner vi att det rätta att göra är att avstå från de planerade händelserna. Vi fördömer starkt den ryska invasionen av Ukraina!

Bayreuth-festivalen

Så gott som inga ryska artister finns med i sommarens föreställningar; undantaget är Ekaterina Gubanova, född i Moskva.

Valentin Schwarz (AT) nya Ringen kommer att dirigeras av Pietari Inkinen (FI) med bland andra Klaus Florian Vogt (DE), Georg Zeppenfeld (DE), Lise Davidsen (NO), Andreas Schager (AT), Arnold Bezuyen (NL), Iréne Theorin (SE) och Christa Mayer (DE).

Christian Thielemann (BE) dirigerar Lohengrin med Georg Zeppenfeld (DE), Klaus Florian Vogt (DE), Camilla Nylund (FI) och Petra Lang (DE).

Den ukrainska dirigenten Oksana Lyniv tar tag i Den flygande holländaren med Georg Zeppenfeld (DE) och Elisabeth Teige (NO).

Axel Kober (DE) dirigerar Tannhäuser med Albert Dohmen (DE), Stephen Gould (US), Lise Davidsen (NO), Ekaterina Gubanova (RU) och Tuuli Takala (FI).

Luzern-festivalen

Den schweiziska Luzern-festivalen, som har åtskilliga ryska oligarker som neskyddare, har ställt in två konserter:
dels konserterna med Mariinsky Orchestra och Valery Gergiev som var planerade till 21 och 22 augusti.

– Med tanke på Rysslands krigshandlingar i strid med internationell lag, sänder vi en tydlig signal om solidaritet till folket i Ukraina. Vi är djupt oroade och fördömer attacken mot Ukraina och på oskyldiga människor på det starkaste möjliga sätt, säger verkställande och konstnärliga chefen Michael Haefliger.

Verbier-festivalen

Verbier-festivalen i Schweiz har under många år haft dirigenten Valery Gergiev som konstnärligt ansvarig för Verbier Festival Orchestra.

Igår (28 feb) bad festivalledningen att Gergiev skulle avgå som musikchef, vilket han också accepterade.

Martin T:son Engström, Verbier-festivalens grundare och chef, förklarar:

– Verbierfestivalen, med personal, ledning och styrelse, fördömer starkt Rysslands hemska aggression mot Ukraina. Vi följer med sorg och fasa den kränkning som den ryska regimen påtvingar folket i Ukraina. Vi ber för dem och det mod de visar när de försvarar sig. Verbier-festivalen har alltid arbetat för att bygga broar genom musik mellan unga och äldre av alla nationaliteter, bakgrunder och övertygelser.

Nu kommer festivalen med omedelbar verkan att återlämna donationer från alla personer som sanktionerats av västerländska regeringar. Samtliga artister som offentligt har försvarat den ryska regeringens agerande kommer att strykas från sommarens festivalprogram.

Gergiev bort från München och agenturen

Ett meddelande från Markus Felsner i München verkar bekräfta förväntningarna på att staden kommer att riva upp Gergievs kontrakt i morgon:

– Idag har jag informerat Maestro Valery Gergiev att han inte längre är kund till Felsner Artists.

– I ljuset av det kriminella krig som den ryska regimen för mot den demokratiska och oberoende nationen Ukraina, och mot det europeiska öppna samhället som helhet, har det blivit omöjligt för oss, och klart ovälkommet, att försvara Maestro Gergievs intressen, en av de största dirigenterna genom tiderna, en visionär konstnär älskad och beundrad av många av oss, som inte kommer, eller inte kan, offentligt avsluta sitt länge uttryckta stöd för en regim som har kommit att begå sådana brott.

Markus Felsner fortsätter:

– Det skulle vara helt fel att ställa artister till svars bara på grund av deras nationalitet. All konst är politisk, men alla konstnärer är inte politiker.

Skillnad mellan patriotism och politiskt stöd

– Men konstnärer förstår också den tydliga skillnaden mellan patriotism och aktivt politiskt stöd för ens nations nuvarande regering, skriver Markus Felsner.

– Min mest uppriktiga förhoppning är att den statliga akademiska Mariinskijteatern och dess chef Valery Gergiev snart kommer att åtnjuta friheten att representera en nation i världen som med rätta är stolt, inte bara över dess enorma konstnärliga arv, skönheten i dess språk och dess underbart begåvade människor, men också av dess ledares anslutning till fred, det öppna samhället och rättsstatsprincipen. När en regering brutalt attackerar den fredsordning som hela vår kontinent återuppbyggdes på, kan en tidigare uttalad politisk anhängare av den regeringen, som innehar ett regeringsstödd ämbete, enligt min personliga uppfattning, på ett till synes neutralt sätt förbli helt tysta. Det kan inte heller de som tjänar honom med kärlek och hängivenhet.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.