I ett upprop har framstående ryska musiker undertecknat upprop som fördömer Vladimir Putins invasion av Ukraina.

Ett antal välkända ryska musiker och andra kulturpersonligheter har gjort gemensam sak och undertecknat en allvarligt upprop som uppmanar Vladimir Putin att avsluta kriget i Ukraina. Bland undertecknarna finns violinisten Vladimir Spivakov, Bolsjojteaterns chef Vladimir Urin och den konstnärlige ledaren för Sankt Petersburgs Alexandrinsky-teater, Valery Folkin.

Vi är också vanliga människor

– Vi agerar nu inte bara som kulturpersoner, utan som vanliga människor, medborgare i vårt land, vårt fosterland, står det i uppropet.

– Bland oss ​​finns barn och barnbarn till dem som kämpade i det stora fosterländska kriget, ögonvittnen och deltagare i det kriget.

– Det senaste 1900-talet har fört med sig för mycket sorg och lidande för mänskligheten. Vi vill tro att det tjugoförsta århundradet kommer att bli ett århundrade av hopp, av öppenhet och dialog, ett århundrade av samtal mellan människor, ett århundrade av kärlek, medkänsla och barmhärtighet. Vi uppmanar alla dem som det beror på, alla parter i konflikten, att stoppa fientligheterna och att komma till förhandlingsbordet, stpr det bland annat i uppropet.

Namnkunniga kulturpersoner

Andra kulturpersonligheter som undertecknat är bland andra Oleg Basilashvili (skådespelare), Mikhail Bychkov (ishockeyspelare), Igor Zolotovitskyi (skådespelare), Igor Kostolevsky (skådespelare), Dmitry Krymov (regissör), Evgeny Mironov (skådespelare), Andrej Moguchy (regissör), Evgeny Pirsarev (teaterchef), Konstantin Raikin (skådespelare/regissör), Maria Revyakina (teaterchef), Victor Ryzhakov (skådespelare/regissör), Yuri Rost (fotograf/journalist/författare).

Många andra musiker har också anslutit sig till denna vädjan och uppmaning. Den moskvafödde pianisten Evgeny Kissin gick nyligen ut på sociala medier och i sitt budskap (på ryska) som varnar för att även de krigsförbrytare som inte får adekvat vedergällning under sin egen livstid ändå kommer att fördömas av historien.

Kissin har både brittiskt och israeliskt medborgarskap och är för närvarande bosatt i Prag.

Blodtörstiga brottslingar

– Krig är alltid ve, tårar, blod och döden för tusentals, om inte miljoner, människor, säger han bland annat.

– En gång i tiden, som vi alla vet, slutade de nazistiska brottslingar som började kriga i Europa sina skamliga liv vid galgen eller i fängelse efter Nürnbergrättegångarna. De som började kriga i Jugoslavien på 1990-talet hamnade inför rätta vid Internationella domstolen i Haag.

– Tråkigt nog straffas långt ifrån alla som inleder kriminella krig, men ingen undgår historiens dom. I minnena från kommande generationer kommer de alltid att förbli som de är nu: blodtörstiga brottslingar, säger Evgeny Kissin.


Bilden: överst från vänster: Evgeny Kissin, Oleg Basilashvili, Mikhail Buchkov, Yuri Rost.
Nedre raden: Maria Reuyakina,
Dmitry Krymoc, Igor Zolotovitsky
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.