Det mest remarkabla med Östersjöfestivalen 2019, som pågår mellan den 24 augusti till och med den 31 augusti, är nog inte greppet att knyta samman Östersjöländerna med ”musik och samtal”, utan att en av förgrundsgestalterna inte finns med – dirigenten Valerij Gergiev, världsdirigent och konstnärlig ledare för Marinskijteatern i Sankt Petersburg.

Gergijev tillsammans med dirigenten Esa-Pekka Salonen och Berwaldhallens tidigare chef Michael Tydén var de tre grundarna av Östersjöfestivalen och har genom alla år hört till festivalens ledning. Men för första gången sedan 2003 saknas Valerij Gergievs namn (Tydén avslutade sitt engagemang i samband med pensionering).

Putin-kramare

Både Östersjöfestivalens ledning och Valerij Gergiev har år efter år (sedan 2013) kritiserats för hans deltagande i festivalen. Gergiev är en känd s k Putin-kramare, som bl a försvarat Rysslands annektering av Krim.

För ett antal år sedan försvarades Valerij Gergiev av Esa-Pekka Salonen med att ”det vore dumt att utesluta en av världens viktigaste artister bara för att han tillhör ett politiskt system som utvecklat sig åt ett håll som vi har svårt att acceptera.”

I år kommenterar festivalens konstnärlige ledare Christian Thompson för Kulturnytt i P1 om att den medgrundande dirigenten inte finns med:
– Det är inget personligt, men vi vill röra oss i vår egen riktning.

Plats för andra dirigenter

Årets Östersjöfestival har ett för denna festival ovanligt varierat program – samt ger plats för ett antal andra dirigenter.

Förutom Esa-Pekka Salonen framträder Alan Gilbert, Klaus Mäkele, Andreas Hanson, Tönu Kaljuste samt Evan Rogister.

Hela festivalprogrammet finns här ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.