Orkestern vid Wermland Opera medverkar vid en rad evenemang, både på anrika teatern i Karlstad och i kongresshallen Carlstad Conference Center (eller Karlstad CCC som de vill kalla sig). Båda vid ömse delar av Klarälven, där den delar sig i utloppet mot Vänern. På teaterns stora scen spelas under hösten bland annat musikalen Titanic från 1997, med musik och texter av Maury Yeston.

Orkesterns ’Stora konsertserie’ innehåller det sedvanliga konsertutbudet. Inte så mycket i antal konserter (sex konserter med lika många dirigenter under säsongen 2022–2023), men naggande gott.

Här finns på programmet bland annat tonsättare som Katarina Leyman, Missy Massoli, Benjamin Staern, Daniel Nelson, TJ Cole och värmlänningen Mats Larsson Gothe; den senare med kompositionen Körkarlen på dryga timmen; framförs till Victor Sjöströms film den 9 februari 2023.

Rekord i samtida musik

Och kan tänka: detta ger en andel samtida musik på 30,4 %! Rekord i Sverige denna säsong. Visserligen bara på 473 minuters framförd musik, men det är tydligt att viljan att spela nutida musik finns hos orkestern. Dock inga uruppföranden i Karlstad den här säsongen.

Kvinnliga tonsättares musik utgör 8,2 % av konsertutbudet.

Dirigenterna

Fem dirigenter leder i denna konsertserie Wermland Operas orkester: Paul Mägi (EST), Christian Øland (DNK), Rumon Gamba (GBR), David Björkman (SWE), Roland Kluttig (GER), och Cathrine Winnes (NOR).


Beräkningarna för Näringsdeklarationerna är gjorde utifrån orkestrarnas publicerade säsongsprogram. Statistiken omfattar samtliga specificerade konserter med resp orkester och deras orkestermusiker (t ex i kammarmusikprogram). Ospecificerade konserter, som barn-, skol- och familjeföreställningar, är inte medtagna. Inte heller andra orkestrars gästspel eller externa musikers solokonserter.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.