Vid ett extrainsatt möte idag, tisdag 19 april, fick styrelseledamöterna i Malmö Opera nog: teaterchefen och vd:n Michael Bojesen får avgå med omedelbar verkan.

Anledningen är de uppgifter som danska tidningen Extra Bladet publicerade på skärtorsdagen. I ett mail hade Bojesen kommenterat en ung operasångerskas bröst:

– Hon sjöng i DR Pigekoret och jag känner henne väl. Hon har utvecklats mycket sångmässigt… och har tydligen bröstvårtor – men inga bröst att backa upp dem med, skriver Bojesen i ett mail från november 2015.

Sextrakasserier i flickkören

Tidigare har den danska tidningen Politiken granskat och skrivit om Michael Bojesen. Då handlade det om vittnesmål om sexuella trakasserier under den tid han chefdirigent för DR Pigekoret (Danmarks Radios flickkör), 2001–2010. Han har även erkänt att han haft ett förhållande med en av körmedlemmarna.

Då tog Bojesen time out från sin chefstjänst på Malmö Opera. Efter att ha fått förnyat förtroende av operans styrelse, återvände han senare till sin tjänst (efter sommaren 2021).

”Det blir en påsk nog ingen av oss sett förut”

Det är rubriken på en webbsida hos Malmö Opera, där Michael Bojesen hälsar publiken välkommen.

– Det finns hopp om en ljusare framtid och jag tror inte den ligger långt bort, skriver han.

I ett slag fick de orden från teaterchefen en profetisk tyngd.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.