Olle Adolphson, 1934–2004.

Olle Adolphsons minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien har beslutat att tilldela CajsaStina Åkerström 2022 års minnespris för betydande insatser på visdiktningens område. Prissumman på 75,000 kr delas ut på Olle Adolphsons födelsedag den 2 maj. Stipendiet skall användas till utbildning eller forskning.

– Cajsa Stina är en underhållande och pedagogisk ambassadör för visan, med djup förankring och förmåga att omfamna såväl det sköra som det burdusa, det smärtsamma som det trösterika. Som tonsättare, textförfattare, utgivare och inte minst scenartist har hon förvaltat visarvet och för berättartraditionen vidare, heter det bland annat i juryns motivering.

I juryn för Olle Adolphsons minnespris 2022: Mats Bergström (ordförande), Lisa Nilsson, Johan Norberg, Carin Kjellman och Carsten Palmær.

CajsaStina Åkerström föddes 1967 i Stockholm, dotter till vissångaren Fred Åkerström (1937–1985). Det stora genombrottet kom med albumet CajsaStina 1994. 2004 startade CajsaStina egna skivbolaget Calimba Records och 2005 gav hon ut skivan De vackraste orden – tio visor, med musik av bland annat Olle Adolphson.


Bilden överst: Pär Wickholm, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.