Den lyrisk-dramatiska sopranen Cornelia Beskow (f. 1986) har fått 2022 års Birgit Nilsson-stipendium.

– Birgit Nilsson har alltid funnits med som min största idol, säger Cornelia Beskow till Pernilla Eskilsdotter i P2-programmet Klassisk morgon. Hon är en vokal och klanglig förebild. När jag ska lära mig en ny roll brukar jag först lyssna på Birgits inspelning och om det är någon svår passage jag ska lära mig så brukar jag tänka: What would Birgit do?

Cornelia Beskow får stipendiet på 200,000 kronor den 12 augusti i samband med att hon ger en konsert under Birgit Nilsson-dagarna. Konserten hålls i Västra Karups kyrka i Birgit Nilssons hemtrakter. 

Stipendier och priser i rad

Cornelia Beskows väg fram till dagens sångerska har sedan 2010 kantats av stipendier. Senaste storslam gjorde hon 2017 i den danska tävlingen The Lauritz Melchior International Singing Competition, där hon tog hem samtliga fyra sångarpriser, inklusive publikens pris.

Hennes musikutbildning har gått från Adolf Fredriks Musikklasser och Lilla Akademien via Vadstena folkhögskolas sånglinje till solistexamen vid Operaakademiet i Köpenhamn.

Cornelia Beskow har under våren varit aktuell med titelrollen i Leo Janáčeks JenufaDen Norske Opera i Oslo och 2020 debuterade hon på Wiener Staatsoper som Elsa i Rickard Wagners LohengrinFoto: Emelie Kroon

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.