I det betydande körlandet Sverige vimlar det inte av instruktionsböcker för körsångare, precis. Det finns åtskilliga läroböcker för dirigenter, körpedagoger, uppsjungare – men för utförarna/koristerna har utbudet varit tunt, eller obefintligt.

Tills tonsättaren, kördirigenten och musikpedagogen Kjell Perder satte sig ner och med hjälp av sina kunskaper och erfarenheter kunde författa boken Älska körsång! – Teori och praktik för körsångare (Wessmans Musikförlag).

Roliga röstövningar

Lättfattligt och pedagogiskt beskriver Perder bl a hur rösten fungerar, vilka övningar man kan göra för att hålla rösten i trim, hur röstens vård och intonationen hör ihop, hur man blir säker i notbilderna osv.

Boken bjuder på mängder av (roliga) övningar och notskrifter för övning där hemma, eller i grupp. Allt med syfte att göra dig som körsångare både mer medveten om din egen röst, hur du kan få den att fungera bättre tillsammans med de andra i kören och hur du blir en säkrare korist.

Bli komfortabel med den nya musiken

Det kanske intressantaste avsnittet i Älska körsång! tar upp det väsentliga i att öva sig med ny musik. Numer skrivs ju åtskilligt nytt för olika slags körer, inte minst av svenska tonsättare (dit ex vis Perder hör).

Kul övningar ger författaren bland annat i gehörsträning för fritonal musik, med heltonsskalor, tritonus-språng, rena kvarter etc. Perder skriver att det ofta behövs en särskilt aktiv inställning från koristen i den nya musiken, att det personliga uttrycket, precisionen och intonationen är viktiga i den samtida musiken.

 

Det vore en gåva för det svenska körlivet (och konsertpubliken!) om fler körsångare och körer kunde vässa sina talanger inom just det här avsnittet. Tänk vilken bredd och rikedom i konsertrepertoaren det skulle bli, med så mycket ny och bra körmusik som numer finns!

 

Boken Älska körsång! finns att beställa från Wessmans Musikförlag
Via adressen wessmansdirekt.se finns dessutom ljudfiler med klingande exempel till fem av övningarna i instruktionsboken.


Kjell Perder är tonsättare som komponerar bl a operor, oratorier, körverk, orkester- och kammarmusik. Han är även lärare i komposition, musikteori och musikhistoria, samt har lång erfarenhet som körsångare och kördirigent.

Till Kjell Perders webbplats

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.