Kurt Weill, 1932
Kurt Weill, 1932

Staden Mahagonnys uppgång och fall (”Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny”) är en opera i tre akter från 1930 med musik av Kurt Weill. Librettot är skrivet av Bertolt Brecht i samarbete med kompositören. Skriven och framförd under en period i Tyskland som präglades av börskrasch, social oro, hyperinflation, strejker, gatustrider och kravaller och nationalsocialisternas frammarsch.

I Staden Mahagonnys uppgång och fall kan allt köpas och allt är till salu. Det vidrigaste brottet du kan begå är att inte kunna betala. Invånarna i ökenstaden Mahagonny förlorar sig i njutning och konsumtion.

Än en gång känns det som om historien upprepar sig; det som präglade Europa på 1920/1930-talet känns obehagligt välbekant 86 år senare, 2016. Som om Weill/Brecht även förebådade en Donald Trump.

Att operan starkt ogillades av nazisterna är inte svårt att räkna ut. Det sena 1920-talets Tyskland märks också i musiken, en våldsam blandning av barock, ragtime, jazzreferenser och kabarémusik. De ständigt skiftande musikstilarna är en utmaning för både orkester och sångare.

 

Nu på NorrlandsOperan

Staden Mahagonnys uppgång och fall uppförs med ojämna mellanrum i Sverige. Den 6 oktober hade operan premiär på NorrlandsOperan i Umeå. En uppsättning av regissörerna och scenkonstnärerna Carina Reich och Bogdan Szyber.

Dirigent är Damian Iorio (född i London med sin bas i Italien). I de ledande rollerna sjunger Lars Cleveman, Susanna Levonen och Sanna Gibbs. Berättare är Björn Granath. NorrlandsOperans Symfoniorkester och NorrlandsOperans kör.

Föreställningarna ges fr o m 6 oktober till t o m 29 oktober.

Föreställningsfoto: Mats Bäcker


Mahagonny Second Hand – för hållbarhet och återanvändning
Efter sista föreställningen av Staden Mahagonnys uppgång och fall följer NorrlandsOperan upp operans kritik av konsumtionssamhället och gör en insats för hållbarhet och återanvändning.

mah_no_clownAllt på scenen från Mahagonny-operan är till salu under NorrlandsOperans Second Hand; kläder, kostymer, skor och smycken. Rekvisita, skyltar, sparkcyklar, gigantiska uppblåsbara figurer, clownen – ja, till och med scengolvet!

Detta händer den 6 november i Umeå.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.