Fairplay Chamber Music – Sveriges mest hållbara kammarmusikfestival, kallar de sig. En festival som startade 2017, då under namnet Järna Festival Academy. I år genomförs festivalen från den 14 juni till och med den 18 juni.

Fairplay Chamber Music är en festival som sätter sitt fokus på musik och hållbarhet. Som en del i detta reser samtliga medverkande till Järna från hela Europa med tåg eller elbil. Festivalen uppmanar även sin publik att färdas kollektivt till och från konserterna. Festivalen innefattar även en piano- och stråkakademi där studenter från hela Europa deltar. Grundare och konstnärliga ledare är pianisten Peter Friis Johansson och cellisten Jakob Koranyi (bilden överst).

Spännande variationer

Årets program består, förutom beställningsverk, av en lång rad olika konserter och en hel del andra andra aktiviteter; Running for Beethoven-loppet, Open Skyspace med gitarristen Jacob Kellermann, yoga med Bach, klimatvandringar m m.

Det börjar stort den 14 juni med uruppförande av Dubbelkonsert för cello, piano och orkester av Djuro Zivkovic med Gävle Symfoniorkester, Jakob Koranyi, Peter Friis Johansson och Simon Crawford-Phillips som dirigent.

Lördagen den 15 juni kommer nytt uruppförande. Denna gång ett verk av den kurdiske tonsättaren som 1998 flydde till Nederländerna, Hawar Tawfiq – Voyage – med Berit Norbakken, sopran, Emil Jonason, klarinett, Nurit Stark, violin, Daniel Thorell, cello, Magdalena Meitzner, slagverk, och Daria von den Bercken, piano.

Sara Parkman

Söndagen den 16 juni innehåller bland annat ett nytt verk av den norske kompositören och professorn Lasse ThoresenEvery Minute opens a door är ett beställningsverk för Songs of Travel-projektet, och är en musikalisk reflektion över migrationens utmaningar och möjligheter. I konserten hörs även flera verk av Amy Beach.

Den 17 juni kommer Sara Parkman med en konsert där hon samarbetar med en rad av festivalens musiker. Den 18 juni blir det Grande finale där unga musikstudenter möter festivalens erfarna musiker.

Green policy

Under en pressresa före festivalen med el-buss från Stockholm till kulturhuset i Ytterjärna berättade konstnärlige ledaren och cellisten Jakob Koranyi om bakgrunden till Songs of Travel, när han som inbjuden till en festival på Irland avstod att flyga och i stället reste miljövänligare med tåg och båt.

– Arrangören tyckte först att det lät lite knäppt, men de blev intresserade av orsakerna bakom beslutet, berättar Jakob Koranyi. Min önskan att få resa miljövänligt ledde fram till EU-projektet Songs of Travel där vi nu tillsammans med irländarna bland annat utvecklar en Green policy för klassiska musikfestivaler.

I förlängningen har samarbetet även resulterat i en ny policy från en av Irlands största musikarrangörer, Music for Galway. Framöver erbjuder de att täcka merkostnaden för samtliga tillresta artister som väljer att resa miljövänligt. De har även skapat ett nätverk av lokala arrangörer som kan erbjuda artisterna turnéer i stället för enstaka konserter.

Inom projektet Songs of Travel framförs fem nya beställningsverk vid festivalerna i Irland, Norge, Nederländerna och vid den svenska i Ytterjärna. Temat för Songs of Travel är olika aspekter av resor, migration och klimat.


Festivalprogrammet för Fairplay Chamber Music


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.