[uppdat. 11/10 2016]

Sveriges Radios årliga musikpris, P2 Jazzkatten, delas ut i fem kategorier och vill hylla den levande jazzen. En nyhet för i år är Specialpriset som ges till någon som gör och har gjort betydande insatser för svenskt jazzliv.

Lennart Strömbäck är mottagare av Specialpriset för 2016. Strömbäck har varit ledare för Umeå jazzfestival i 25 år där han enligt juryn har ”skapat en alldeles särskild mötesplats där jazzen kan blomstra”.

I de övriga fem kategorierna utses vinnarna vid en direktsänd gala från Fasching i Stockholm – tisdagen den 11 oktober. Programledare och konferencier för kvällen är musikern och sångerskan Miriam Aïda.

P2 Jazzkattens priser uppmärksammar prestationer av kompositörer och musiker som är verksamma i Sverige I fyra av kategorierna är det P2:s lyssnare som nominerar och Sveriges Radios jury som utser vinnarna. Juryn består av P2:s Jazzredaktion: Janne Lindvall, Kjell Oscarsson, Märet Öman, Joannes Lundberg, Maurice Mogard och Marie Vesterholm samt fjolårets vinnare av P2 Jazzkatten Isabella Lundgren och publikrepresentant Marja Wallmark.

2016 års vinnare, P2 Jazzkatten

Guldkatten: Monica Dominique
Årets musiker: Filip Jers Music
Årets grupp: Tonbruket
Årets nykomling: Anna Lund
Årets kompositör: Josefine Lindstrand

Nominerade (Kategorin Guldkatten röstas fram av lyssnarna)

Guldkatten
Jan Allan
Monica Dominique
Bernt Rosengren
Svante Thuresson

Årets musiker
Peter Asplund
Hans Backenroth
Karin Hammar
Filip Jers
Matti Ollikainen

Årets grupp
Farvel
Naoko Sakata Trio
Sisters of Invention
The Other Woman
Tonbruket

Årets kompositör
Peter Danemo
Björn Jansson
Per Texas Johansson
Josefine Lindstrand
Malin Wättring

Årets nykomling
Mai Agan
Anna Lund
Joel Lyssarides
Cornelia Nilsson
Alexander Zethson

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.