Den nyligen utnämnde pristagaren i 2024 års Polar Music Prize – dirigenten och kompositören Esa-Pekka Salonen – kommer att lämna sina uppdrag som chefsdirigent för San Francisco Symphony när hans femåriga uppdrag går ut sommaren 2025.

– Jag har bestämt att jag inte ska förnya mitt kontrakt eftersom jag inte delar samma mål som orkesterns styrelse angående framtiden, säger Salonen i ett pressmeddelande.
– Styrelsen har beslutat om stora och dramatiska nedskärningar som påverkar orkesterns konstnärliga profil så djupt att jag inte anser det möjligt att fortsätta mitt kontrakt.

Nedskärningar i San Francisco

Som exempel hade beslutats att 2025 års Europaturné för orkestern var inställd på grund av besparingarna. Så Salonen måste hitta en ny orkester för sin nyskrivna hornkonsert beställd av Lucerne Music Festival.

Salonen lovar däremot att vara tillgänglig för San Francisco Symphony som gästdirigent i framtiden.
– Orkestern är jättebra, och jag har trivts bra med mitt samarbete med musikerna, säger han i en intervju med Helsingin Sanomat.

Enligt en artikel i The New York Times ingår i nedskärningarna för San Francisco Symphony även att minska antalet konserter och begränsa beställningar av ny musik till max fem per år.

Inte ny chefsdirigent – på ett tag

– Jag kommer inte att tillträda en ny tjänst som chefsdirigent, åtminstone inte ännu. Möjligen aldrig mer. Det har trots allt redan gjorts under en lång tid, 40 år, säger Salonen.

Vid det här laget i mitt liv måste jag tänka på vad jag fortfarande orkar med. Arbetet har ofta avgjort var jag bor, men snart Jag måste tänka på var jag verkligen vill bo, kommenterar Esa-Pekka Salonen.


Foto: Benjamin Suomela

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.