Sverige står inför en utmaning när det gäller återväxten av blåsmusiker. Många insatser behövs för att bevara den svenska traditionen av kvalitativ blåsmusik. 

Det är anledningen till att Nationellt Blåsmusikcentrum anordnar Trumpetdagar i Linköping den 14–16 mars. Man vill sätta strålkastarljuset på trumpetens betydelse för musiklivet.

Invigningen av Trumpetdagarna var i Crusellhallen, Linköping, med Östgöta Blåsarsymfoniker, som dirigerades av Andreas Hansson och hade Ture Herrgårdh som trumpetsolist.

Det vill Trumpetdagarna

Nationellt Blåsmusikcentrum, med stöd av Kulturrådet, vill inspirera, upplysa om nuvarande utmaningar och stärka framtida generationer musiker, lyder programförklaringen. Med Trumpetdagar vill man att hela utbildningskedjan lyfts – från kulturskola till professionella orkestrar. I år blir det med deltagare från Sverige, Finland, Tyskland och Zambia. 

Foto: Eric Sjöström

Programmet under de tre dagarna innehåller föreläsningar, workshops, masterclasses och nätverksträffar, samt en fiktiv orkesterprovspelning. s k mock audition.

Spetskompetens inspirerar en ny generations musiker

Några av helgens föreläsare, som hör till toppskiktet bland trumpetare, är Peter Asplund, Thomas Reiner (DE), Claes Tilly, Annmari Wangin och Anne Elisabeth Piirainen (FI).

Nationellt Blåsmusikcentrum i Linköping är en verksamhet som samlar nationella krafter inom blåsmusik. Man arrangerar aktiviteter för professionella musiker, publiken, barn och unga i Linköping såväl som över landet. Nationellt Blåsmusikcentrum är en del av Östgötamusiken.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.