Efter uttagningsomgången i början av november är tre finalister klara för det prestigefyllda Solistpriset:
Theo Hillborg (saxofon), Kathrin Lorenzen (sopran) och Matilda Sterby (sopran). De tävlar nu om solistkontrakt, turnéer över hela Sverige, inspelningar och sändningar med Sveriges Radio samt första priset på 100,000 kr.

Finalen med Sveriges Radios Symfoniorkester blir lördagen den 13 januari 2024 i Berwaldhallen.

Theo Hillborg (saxofon), född 1996 i Stockholm, tog sin kandidatexamen på Royal Academy of Music i London med First Class Honours där han studerade för Simon Haram. Därefter masterstudier på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för Christer Johnsson. I april 2021 vann Theo tillsammans med sin duokollega, pianisten Julia Isaksson, kammarmusikbiennalen Ung & Lovande. Han är medlem i Stockholms Saxofonkvartett, en av Europas främsta ensembler för ny musik.

Kathrin Lorenzen (sopran), född 1994 i Flensburg, Tyskland, numer bosatt i Stockholm där hon är sopran i Radiokören. Hon tog sin kandidatexamen i klassisk sång för Brigitte Wohlfarth i Leipzig och Ruth Ziesak i Saarbrücken. Nu studerar hon en master i klassisk sång vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för Bo Rosenkull. Som solist har Kathrin vunnit första pris och publikpriset på den 12:e internationella Telemann-tävlingen i Magdeburg 2023 och var samma år finalist i Havets röst på ÅlandTillsammans med pianisten Oskar Ekberg har hon en lied-duo.

Matilda Sterby (sopran), född 1991 i Stockholm, gick ut Operahögskolan i Stockholm våren 2019. Dessförinnan fick hon sin utbildning vid Norges Musikkhøgskole och Kunsthøgskolen i Oslo. Matilda debuterade som Contessa Almaviva i Figaros bröllop på Läckö slott år 2019, sedan dess har hon bl.a. sjungit vid Staatsoper Hannover, Göteborgsoperan och Badisches Staatstheater. Hösten 2023 sjunger Matilda Donna Anna i Don Giovanni vid Malmö Opera och våren 2024 väntar Magda i La Rondine vid Wiener Volksoper. År 2022 tilldelades hon första pris i tävlingen Hjördis Schymberg Award för unga nordiska operasångare.


Solistpriset

är Sveriges främsta solisttävling och Kungl. Musikaliska Akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år inom ramen för de nationella stipendierna. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet. Den totala prissumman är 150,000 kronor och vinnaren tilldelas 100,000 kronor, andrapristagarna får 25,000 kronor vardera.

För vinnaren ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår även inspelning och sändning med Sveriges Radio P2.

Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus, Musica Vitae och Norrbottensmusiken bidrar till priset.


Foto: Elias Aupeix

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.