Ett för planeten hållbart sätt att ta sig till konsertsalarna är att promenera, cykla eller utnyttja kollektiva färdmedel. Det minst hållbara sättet är att ta sig till en flygplats och låta flygplan föra dig ut i Europa.

Det senare är vad musiktidskriften Opus lockar med, gång efter gång, med en allt ivrigare frekvens. Här finns tydligen pengar att tjäna.

Och koldioxidutsläppen vare sig syns eller hörs. Det här är nöjesflygning, och inget annat. Har vi inte lärt oss mer av flygets klimatpåverkan?

Tusenlapparna flyger

Glatt meddelar nu Opus i sin marknadsföring att en extraresa har tillkommit i höst: ”Opus Hamburgresor har en strykande åtgång. Därför erbjuder vi nu en extrainsatt resa – den här gången med Stockholm som avreseort”.

För 16,995:- får den välbeställde konsertbesökaren flygresa med SAS, två övernattningar och konsertbiljetter ”i bästa kategori” till föreställningar med G Puccinis Tosca och R Strauss Salome på Staatsoper samt en konsert i Hamburgs sex år gamla konserthus, Elbphilharmonie. Där det för övrigt inte bjuds på några större överraskningar den här kvällen: ouvertyren till En midsommarnattsdröm av Felix Mendelssohn, Konsert för violin och orkester nr 1 av Sergej Prokofiev, Lieder ohne Worte och Symfoni nr 4 (den italienska) av Felix Mendelssohn.
Ciceron under resan är Bo Löfvendahl från Opus.

Opus annonserar också en musikresa till München för 19,900:-. Flygresa med Lufthansa. Operaciceron är Torbjörn Eriksson från Opus.

För 18,990:- lockar Opus med en musikresa till Amsterdam. Direktflyg från Arlanda och Kastrup. Musikciceron är Camilla Lundberg.

Klimatkompenserade musikresor? Knappast.

Musikrese-business

Nu handlar dessa researrangemang inte så mycket om en konstmusikalisk omsorg, utan mer om kommersiell drivkraft. För bakom bakom musikutflykterna i Europa står resebyrån BK Travel i Malmö, som specialiserat sig på konst- och musikresor till olika destinationer i Europa, inte sällan i samarbete med olika vänföreningar inom kulturområdet.

Bildexempel på hållbarhet, enligt Opus samarbetspartner BK Travel.
Är det här hållbart?

Reseföretaget säger sig vilja verka för ”ett hållbart resande och bidra till turismens positiva effekter. Genom att erbjuda kunskap och erfarenhet som bidrar till ett hållbart resande vill vi underlätta för våra kunder att göra aktiva och medvetna val”.

Resor med flyg verkar höra till företagets medvetna idé om hållbart resande. Om klimatkompensation nämns inte med ett ord, inte heller om alternativa, miljövänligare resemöjligheter. Att det till exempel finns flera avgångar varje dag med tåg från Stockholm C till Hamburg Hbf väljer man bort.


Bilden överst: från Opus nyhetsbrev

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.