Pianisten Per Tengstrand.

2015 kom hon som chefsdirigent för Blåsarsymfonikerna i Stockholm – Cathrine Winnes. Lördagen den 13 maj 2023 gör hon sin sista konsert som konstnärlig ledare och chefsdirigent för orkestern. Det blir ett jazzinspirerad avsked i Musikaliska med George GershwinRhapsody in Blue tillsammans med Per Tengstrand som pianosolist. Det blir även en del pärlor ur West Side Story av Leonard Bernstein.

Cathrine Winnes har dirigerat samtliga symfoniorkestrar i Sverige och Norge, liksom vid en del nordiska operahus. Hon har även blivit väl känd i sin dubbla roll som både dirigent och programledare. She Composes Like a Man var titeln på Winnes tv-serie i fyra delar och en filmad konsert där hon dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester. Programserien från 2019, som gick till final i det prestigefyllda film- och tv-priset Rose d’Or, behandlar gömd orkestermusik och de kvinnor som komponerade den.

Mer musik av kvinnliga tonsättare

Förutom sitt arbete med den symfoniska standardrepertoaren har hon blivit hyllad för sina modiga och ovanliga program som innefattar både sällan framförd musik från romantiken och glömda 1900-talsjuveler, exempelvis musik av kompositörer som Lili Boulanger och Grażyna Bacewicz.

Winnes har även uruppfört ett flertal nutida verk, bland annat av Tebogo MonnakgotlaAndrea TarrodiMolly Kien och Benjamin Staern.

Festivalledare

Sedan 2021 är Cathrine Winnes också konstnärlig ledare för Båstad kammarmusikfestival; i år 26 juni – 1 juli med mycket nordisk musik på programmet och en betryggande andel musik av kvinnliga tonsättare.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.