Det är inte ofta han gästar Sverige, den legendariske engelske dirigenten Sir John Eliot Gardiner. Men i maj händer det, och i Göteborg.

Han medverkade vid kröningsfestligheterna för Charles III, där han stod för den musikaliska ledningen under en inledande mässa. Nu gästar John Eliot Gardiner för första gången Göteborgs Symfoniker

John Eliot Gardiner har i flera decennier dirigerat två av Storbritanniens mest framstående ensembler, The Monteverdi Choir och The English Baroque Soloists liksom Orchestre Révolutionnaire et Romantique som han använder för att framföra 1800-talsmusik.

Toppinspelningar

Gardiner är världsberömd för sina tolkningar av framför allt J S Bach och Claudio Monteverdi, och hans inspelningar räknas till de främsta genom tiderna. Dirigentens och körens inspelning av Giuseppe Verdis Requiem är ett annat exempel, där man sjunger skjortan av det mesta.

John Eliot Gardiner gjorde sin operadebut 1969 med ett framförande av W A Mozarts TrollflöjtenEnglish National Opera. Gardiner har dirigerat de flesta av världens framstående orkestrar: som Berlin Philharmoniker, Wiener Philharmoniker, Boston Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra och London Symphony Orchestra.

Harpfestival startar

Musiken som framförs onsdagen den 17 maj i Göteborgs konserthus med Göteborgs Symfoniker är Alberto Ginasteras harpkonsert med solisten Gwyneth Wentink samt sviten ur Jean-Phillipe Rameaus barockopera Les Boreades. Konserten avslutas med musik som sägs ligga Göteborgs Symfoniker särskilt varmt om hjärtat, Jean Sibelius symfoni nr 5.

Vårkonserten kickstartar också Harpfestivalen 17-19 maj, då några av världens främsta harpister intar Göteborg Konserthus. LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.