Det blev kompositören och musikern Fanny Källström som fick priset Årets kompositör inom folk- och världsmusik 2023. Ett utmärkelse som tilldelas framstående upphovspersoner inom folk- och världsmusiken, nu för åttonde gången.

Fanny Källström skapar ”folkmusik med rejäl attityd och finurliga texter, ofta inspirerad av naturen”. Priset delades ut den 15 mars på Folk- och världsmusikgalan i Sara Kulturhus, Skellefteå. Bakom priset, 50,000 kronor, står Stim Forward Fund i samarbete med Riksförbundet för  Folkmusik och Dans.

Motiveringen

– Årets pristagare må vara i början av sin karriär, men sällan har någon övertygat så starkt redan med sitt examensarbete, vid Kungl.  Musikhögskolan. Stora kompositioner och arrangemang för kammarkör,  kyrkorgel, kontrabas och fullödigt polskespel på fiol. Allt sammanvävt i ett fjäderlätt driv som samtidigt bär djupaste tyngd. Hon hanterar både text och ton och för de två elementen samman i symbios.
 
– Årets kompositör  sätter det stora format hon tagit sig an mitt i prick. Vi hoppas på fler storslagna verk som folkmusikmässan Tiden har sin gång och även musik  av helt andra slag i framtiden från årets kompositör, Fanny Källström.”

Tidigare pristagare

2022: Ebo Krdum 
2021: Frida Johansson 
2020: Pelle Björnlert 
2019: Robi Svärd 
2018: Lisa Långbacka 
2017: Lena Willemark 
2016: Magnus Stinnerbom 


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.