Rösten är vårt vanligaste verktyg för att meddela oss med andra, men många tänker inte på det. Man använder den dagligen – och ganska mycket – utan att tänka på hur viktig den är i vårt liv. Vi tar rösten som en given resurs.

I vår vardag med allehanda buller och frekventa bakgrundsljud gäller ofta att kunna tala starkt. Många klarar inte det utan får ont i halsen och vet inte hur man ska göra så den håller för påfrestningar. Och många känner sig rentav obekväma med sin röst.

Världsröstdagen den 16 april

Den 16 april varje år celebreras Rösten med den internationella World Voice Day (Världsröstdagen). Man skulle kunna tro att en dag med rösten i fokus skulle vara ett givet tillfälle för alla de institutioner och verksamheter som är beroende av just rösten. Till exempel operahus, teatrar, radio- och tv-bolag, poddar …

Så har aldrig riktigt blivit. Undantaget i år är Malmö Opera som ger en konsert tillsammans barn- och ungdomskörerna i S:t Petri kyrka i Malmö.

I Stockholm arrangeras arrangeras den 16 april sju workshops och ett föredrag, där experter från olika håll belyser röstämnet under temat Röst – Kropp – Själ. Evenemanget äger rum i Kungl Musikhögskolan, Valhallavägen 105, med start kl 13.00. Fri entré.
Se hela programmet här

Här är 5 rösttips 

På Världsröstdagen kan det passa att tänka lite extra på hur den egna rösten används och hur man kan göra för att vara snäll mot den. Här tips förmedlade av Ideella Föreningen World Voice:

1. Försök inte överrösta buller genom att skrika 
2. Ta pauser och vila rösten om du känner dig ansträngd eller trött i rösten 
3. Undvik att harkla dig – drick eller svälj i stället
4. Andas genom näsan
5. Drick vatten med jämna mellanrum

Små förändringar kan göra stor skillnad. 
Om du använder rösten på ett skonsamt sätt, så minskar också risken för röststörningar och sjukfrånvaro. Win-win! 


Om Världsröstdagen 

Firandet av Världsröstdagen initierades 1999 i Brasilien och introducerades efter några år i Europa. 2012 lanserade professor Johan Sundberg (KTH, Stockholm) idén att fira den globalt. Så skedde 2013 med många hundra evenemang världen över. 

I Sverige bildades Ideella Föreningen World Voice med syftet att sätta fokus på röstens betydelse för individen och för samhället. Uppgiften är att ordna publika evenemang kring röst och röstkonst den 16 april varje år. 

Här har temata för föredrag, workshops och konserter varit bl a Körsång – hälsa och integration (2022), Rösten och rummet (2021), Rösten under uppväxten (2020), Konstiga röster – eller röstkonst? (2019), Hälsa. Hjärna. Rösten (2018), Genus och röst (2017), Rösten – vårt arbetsverktyg (2016), Rösten – din bästa kommunikationsapp (2015), Rösten – lärarens främsta verktyg (2014), Voice Matters! Svensk röstforskning (2013).


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.