Direkt efter årets Vasalopp händer det – en festival förankrad i tidig musik etablerar sig i västra Värmland; i Årjäng och i Arvika. Wermland Early Music pågår från den 6 mars t o m den 11 mars.

Innehållet under festivaldagarna är synnerligen ambitiöst med flera programpunkter varje dag under festivaldagarna. Med allt från Folkligt och finstämt på biblioteket i Årjäng till Dame Emma Kirkby in Concert i stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund och Concert SpirituelRackstadmuseet i Arvika. En sprakande avslutningskonsert blir det med Les Élémens lördagen den 11 mars, med samtliga medverkande musiker tillsammans med studenterna från Ingesund.

Dessutom masterclasses och föreläsningar:
– introduktion till musiktroget musicerande
– om 1700-talets ornamentering
– masterclass i tidig sång (Emma Kirkby), barockcello (Mime Brinkmann), barockflöjt (Yu-Wei Hu) samt barockfiol (Lucy Russell).

Dame Emma.
Tidigmusik-drottningen Emma Kirkby

Sensationellt deltar de senaste decenniernas auktoritet på tidigmusik-sång – Dame Emma Kirkby – i Wermland Early Music, både för att ge en konsert och för att ge en masterclass.

Bakom allt detta med festivalen och de namnkunniga musiker som deltar står svensk-brittiska Flauguissimo Duo, dvs lutenisten/gitarristen Johan Löfving och flöjtisten Yu-Wei Hu. En ensemble etablerad sedan 2008 och som sedan dess uppträtt på Storbritanniens och kontinentens mer prestigefyllda scener. Dessutom prisbelönade vid en rad internationella musiktävlingar.

Nu gör duon ett försök att sprida kunskap om, och känsla för, den tidiga musiken under marsveckan i Värmland.

Den som har möjlighet att den 6–11 mars hålla sig i närheten av Årjäng, Arvika och Musikhögskolan Ingesund lär inte bli besviken. Musikerna har en imponerande bredd och djupa kunskaper i den musik de presenterar. Rekommenderas varmt.

Festivalprogrammet för Wermland Early Music


Bilden överst: Dame Emma Kirkby, Johan Löfving och Yu-Wei Hu.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.