Årets Näverlur heter en fin utmärkelse i folkmusikkretsar. 2022 tilldelades riksspelman Jöns Anna Aronson i Färnäs, Mora, denna hedersbetygelse. Rotad i fäbodmyllan och vitt berest har hon lyckats sprida vallmusik världen kring.

Anna Aronson har erfarenhet av ett levande fäbodliv i mer än 20 år och har förvaltat den kulturskatt som bland andra Ris Kerstis låtar består av. Ris Kersti Persson (1858–1938) har av någon kallats kohornets Elvis Presley.

Fonden för Årets Näverlur hade tidigare namnet Rune Seléns Kulturfond, men har efter elfte året sedan start bytt namn till Årets Näverlur. Rune Selén var instrumentmakare och pedagog. 1959 påbörjade han en omfattande femtioårig pionjärgärning i tillverkningen av traditionella näverlurar.

Kurser, föredrag och konserter

Anna Aronson har hållit kurser i svensk folkmusik och vallmusik på Gustavus Adolphus College i Minnesota samt konserterat och hållit föredrag vid American Swedish Institute.

2005-2006 kom både ett tyskt och ett japanskt tv-team till västra Dalarna för att spela in dokumentärer om svenskt fäbodliv. Anna Aronson fick 7 minuter egen tv-tid för att visa vad kohorn och pipa går för. Resultatet av det blev bland annat en flera veckors turné i Japan.

Tvärtyst i jättelagården

Några år innan Estland blev självständigt (1991) gjorde hon ett beramat framförande med kohorn på en kolchos på den estländska landsbygden. Det blev till en av hennes starkaste upplevelser.

I en jättelagård med 600 kor spelade hon på sitt horn och fick den samlade koflocken att stillna och tystna tvärt. Med ett av musikhistoriens äldsta instrument i Anna Aronsons hand förstummades även en så mäktig skara djur.

Turnéer med vallmusik

Anna Aronson har hunnit med att göra turnéer med näverlur och kohorn i såväl Norge, Danmark, Finland och Estland, liksom i Japan, Tyskland, Grekland och Ungern.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.