Kungl. Musikaliska Akademien följer med stor oro händelserna kring det plötsligt nedläggningshotade Musikaliska kvarteret i Stockholm, dvs gamla Musikaliska Akademiens konserthus, Stallet och Urikesministerhotellet från 1600-talet, där Musikaliska Akademien har sina kontorslokaler. Samtidigt saknar akademiens egna förhandlingar med Statens fastighetsverk en lösning. 

Preses Susanne Rydén. Foto: Arne Hyckenberg

Akademiens preses, Susanne Rydén, utropar att ”vi behöver fler scener för levande musik, inte färre”.

Sveriges första konserthus

Fastigheten Kongl. Musikaliska Akademien på adressen Nybrokajen 11 (ritad av arkitekten Johan Fredrik Åbom) invigdes 1878 för akademiens utbildningsverksamhet och är Sveriges första konserthus. Det är en kulturhistoriskt värdefull byggnad vars stora scen är Sveriges första konsertsal och som genom åren varit en dynamisk del av Sveriges kulturarv.

Att stora salen dessutom har en bekräftat ypperlig akustik för levande, akustisk musik är också en faktor att räkna in i sammanhanget.

Ingen försäljning förrän allt är analyserat

2019 begärde Statens fastighetsverk riksdagens medgivande till att sälja fastigheten.

Riksdagen beslutade dock att innan beslut om försäljning av fastigheten kan fattas ska “förutsättningarna analyseras närmare och Kungl. Musikaliska Akademiens och Blåsarsymfonikernas behov av tillgång till ändamålsenliga lokaler bör beaktas. Det är angeläget att en levande del av kulturutbudet, som uppskattas av Stockholms invånare och besökare, fortsatt kan utvecklas.” 

Plötsligt tog det stopp

Det finns en väl utarbetad plan för Musikaliska kvarterets framtid, en lösning som Blåsarsymfonikerna och RFOD (Stallet Världens musik) under lång tid arbetat fram i nära samverkan med Statens fastighetsverk. Tills det plötsligt och utan förvarning inte är aktuellt längre. 

– Det är mycket angeläget att Statens fastighetsverks styrelse snarast omprövar sitt beslut kring det konstruktiva förslag som parterna tillsammans utarbetat under flera år och som avslogs i oktober 2022, säger Susanne Rydén.

För kommande generationer?

På en informationstavla vid Musikaliska står att läsa:
”Nybrokajen 11 är en del av det kulturarv vi alla äger gemensamt. Statens fastighetsverk förvaltar det för dig och kommande generationer.” 


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.