Vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 28 november får jazzpianisten och kompositören Lars Jansson (f. 1951) Jazzpriset 2022.

Motiveringen

– För sin gärning som jazzmusiker och kompositör samt som en förnyare av pianotrions traditioner, format och uttryck. Lars Jansson är en kreativ och starkt särpräglad musiker vars personliga språk bildat skola för generationer av pianister.

Jazzprofessor

Pianisten, kompositören och arrangören Lars Jansson föddes i Örebro 1951. Efter studier på musikhögskolan i Göteborg inledde han sin jazzkarriär, som bland annat innebar att han i slutet av 1970-talet startade sin trio med basisten Anders Jormin och trumslagaren Anders Kjellberg. Det var också med dessa två han gjorde de första skivinspelningarna; debuten var LPn Sadhana.

Lars Jansson har samarbetat med Arild Andersen, Jan Garbarek, Radka Toneff, Ulf Wakenius, Georg Riedel, Rigmor Gustafsson, Bohuslän Big Band, för att nämna några. Han är en uppskattad musikpedagog och utsågs 1998 till jazzprofessor vid Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Han fick också 2001 en dansk Grammy för trioalbumet Hope (”Best International Album”). 1990 fick han Jan Johansson-stipendiet.

Lars Jansson är numer bosatt i Ljungskile. Han har turnérat över hela världen, men störst internationell uppskattning har han fått i Japan där även givit ut flera skivor.


Foto: Niclas Höglind


Tidigare mottagare av Jazzpriset

2020: Christer Bothén
2018: Jan Allan
2016: Lina Nyberg
2014: Jonas Kullhammar
2013: Rigmor Gustafsson
2012: Sten Sandell
2011: Fredrik Ljungkvist
2010: Anders Jormin
2009: Bernt Rosengren
2008: Sofia Jernberg
2007: Lennart Åberg
2006: Joakim Milder
2005: Monica Zetterlund (postumt)
2004: Bobo Stenson
2003: Mats Gustafsson
2002: Palle Danielsson
2001: Bengt Hallberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.