Blockflöjtisten Anna Petrini (f. 1978) får ett av Kungl Musikaliska akademiens finaste priser: Interpretpriset – en utmärkelse som går till en ”musikalisk personlighet vars klangfulla gärningar inspirerar och formar dagens och framtidens musikliv”.

Priset, som instiftades 2007, får hon av kung Carl XVI Gustaf vid akademiens högtidssammankomst den 28 november i Musikaliska, Stockholm. Priset är på 100,000 kronor och delas ut vartannat år.

Motiveringen

– För sin övertygande musikaliska gestaltning som spänner över epoker, från den tidiga renässansen till Paetzoldflöjtens samtida klangvärld. I den okända musikens terräng blir Anna Petrini en trygg ledsagare, när hon kombinerar musikens urkraft med sinnlig elegans i en unik förmåga att beröra sin publik.

Solist och kammarmusiker

Anna Petrini är uppvuxen på Gotland, är verksam som solist och kammarmusiker. Som en av få svenskar har hon framträtt i serien Debüt im Deutschland Radio Kultur, Berlin Philharmonie KMS. Andra höjdpunkter är framträdanden vid Warszaw Autumn, Other Minds Festival San Francisco, Bath International Music Festival, Bremen Sendesaal och medverkan i tyska tv-kanalen Arte.

Annas arbete med att utveckla repertoaren för Paetzold-kontrabasblockflöjten har resulterat i en mängd tonsättarsamarbeten och belönats med Föreningen Svenska Tonsättares Interpretpris. Hennes cd-debut Crepuscolo vann priset Nutida Sound som Årets konstmusik på skiva, och blev nominerad till en Grammis.

Bland kommande projekt finns en dubbelkonsert av Lotta Wennäkoski för blockflöjt och gitarr, samt ett stort verk av Frode Haltli för nyckelharpa och blockflöjt.


Tidigare Intrepretpris-mottagare

2020 Håkan Hardenberger
2018 Ann Hallenberg
2016 Torleif Thedéen
2014 Stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen
2013 Nils-Erik Sparf
2012 Gunnar Idenstam
2011 Dan Laurin
2010 Anna Larsson
2009 Martin Fröst
2008 Kungsbacka Piano Trio
2007 Peter Mattei


Foto: Jesper Lindgren

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.