iMusiken har fått anledning att skriva om violinisten Johan Dalene › från Norrköping många gånger de senaste åren. Alltifrån hans genombrott 2019 då han som 18-åring vann Carl Nielsen International Violin Competition i Odense.

Nu är han 22 och en tydligt etablerad och uppskattad violinsolist; åtskillga priser, stipendier och utmärkelser senare. Samt hundratals varmt applåderade konsertframföranden och tre skivinpelningar, bland annat den hyllade med violinkonserterna av Carl Nielsen och Jean Sibelius (BIS).

Ansedda brittiska musiktidskriften Gramophone har nyligen haft sin årliga prisgala i London. Där vann Johan Dalene kategorin Young Artist of the Year.

Motiveringen

– Den 22-årige violinisten Johan Dalene har haft enorma framgångar under de senaste åren, och blev nyligen både ECHO Rising Star och BBC New Generation Artist från 2019-2022. 2019 vann Dalene även Carl Nielsen-tävlingen i Danmark – och hans inspelning av Nielsen- och Sibelius-konserterna, gjorda efter tävlingen med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och John Storgårds, utsågs inte bara till Editor’s Choice utan var också en utmanare i kategorin Concerto i år.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.